• Ljekovito bilje
  • 03.06.2020. 16:30

Završena izrada Priručnika za sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva

U Priručniku možete naći informacije o izgledu, staništu, načinu sakupljanja i upotrebi 86 samoniklih biljaka i 10 jestivih gljiva. Dat je i detaljan opis 4 otrovne biljke i 5 otrovnih gljiva.

Foto: Depositphotos/strelok (Ilustracija)
  • 401
  • 156
  • 0

Uz podršku Vlade Kraljevine Švedske, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede (FARMA II) kreiran je Priručnik za sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva u Bosni i Hercegovini, namijenjen svima onima koji se bave sakupljanjem samoniklog ljekovitog bilja i gljiva, stoji u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede. 

Priručnik možete pronaći u dokumentu ispod teksta

U Priručniku možete naći informacije o izgledu, staništu, načinu sakupljanja i upotrebi 86 samoniklih biljaka i 10 jestivih gljiva. Da bi se izbjegla opasnost zamjene, na ovom mjestu je dat i detaljan opis 4 otrovne biljke i 5 otrovnih gljiva koje su tzv. dvojnice onim jestivim gljivama i ljekovitom bilju.

U cilju očuvanja prirodnih staništa naše zemlje, u Priručniku su prezentovane i osnovne smjernice održivog sakupljanja ljekovitog bilja i gljiva, kao i osnovna pravila za sakupljanje navedenih biljnih vrsta.

Za uzgajivače ljekovitog bilja, uskoro besplatan Priručnik o sakupljanju bilja

Podsjećamo da smo prošlog mjeseca pisali o njegovom značaju za domaće uzgajivače i sakupljače ljekovitog, aromatičnog i šumskog bilja u BiH. Navedeni dokument je potreban našim proizvođačima i izašao je u pravom trenutku jer je sada aktuelna sezona berbe različitih vrsta bilja. 

Kako je u vrijeme protekle pandemije dosta ljudi izgubilo posao, mnogi od njih su se odlučili da na ovaj način zarade.


Dokumenti


Tagovi

Uzgoj ljekovitog bilja Jestive gljive Sakupljanje ljekovitog bilja Održivo sakupljanje Sezona berbe Dodatni izvor zarade


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Organizovala sam Sajam rukotvorina, 7 dana, 17 žena izlaže svoje rukotvorine.