• Uzgoj začinskog bilja
  • 04.03.2020. 11:30

Zasadite limunsku travu u martu - u posudama ili na otvorenom

Sjetva sjemena ove biljne vrste obavlja se početkom marta. Pri optimalnim temperaturama (20 - 25°C) niče za oko mjesec dana. U hladnijim područjima, uzgaja se u posudama, u zatvorenom prostoru.

Foto: Depositphotos/Nannie_iiuu
  • 793
  • 83
  • 0

Limunska trava (Cymbopogon citratus)  je višegodišnja začinska i ljekovita biljka koja se često koristi u azijskoj kuhinji za pripremu različitih jela i pića, zbog svog prijatnog mirisa koji podsjeća na miris limuna. Pri tom je ukus mnogo blaži i slađi u odnosu na citrus. Sadrži razne vitamine, posebno je bogata vitaminima A i C, mnogo minerala (magnezijum, bakar, cink, kalijum, željezo). Koristi se u narodnoj medicini zbog ljekovitog djelovanja na mnogobrojna oboljenja. Zbog svog mirisa koristi se i za tjeranje raznih insekata.

Uzgoj limunske trave

Biljka ima formu busena, a naraste do 1.5m. Odlikuje se jednostavnim uzgojem i dobrom otpornošću na niže temperature, ali je u hladnijim područjima bolje uzgajati u posudama koje možemo skloniti u zatvoren prostor kako bi spriječili izmrzavanje tokom zime. Za sadnju treba odabrati osunčana, topla mjesta. Zemljište treba da je rastresito, plodno, dobro drenirano.

Tokom vegetacije, tlo ili supstrat u posudi treba da su vlažni. Višak vode nije poželjan. Sjetva sjemena obavlja se početkom marta i na optimalnoj temperaturi od 20 do 25°C niče za 20 do 40 dana. Tokom klijanja, nicanja i rasta mladih biljaka supstrat se održava vlažnim, ali ne smije se pretjerati sa zalijevanjem.

Drugi način razmnožavanja je djeljenje busena. Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnog proljetnog mraza.

Dobra u kombinaciji sa začinskim biljem

Limunska trava je fantastična za uzgajanje u dvorištima, na terasama i balkonima jer svojim mirisom odbija razne insekte. Treba istaći da se ubraja u biljke koje svojim mirisom tjeraju komarce.

Mnogobrojne začinske i ljekovite vrste mogu se uzgajati kao združeni usjev sa njom. Osim što ćete na jednom mjestu imati različite začine, takođe su i veoma dekorativni.

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u bašči

Korijander, đumbir, neven, menta, kurkuma, bosiljak, ehinacea su samo neke od vsta koje se odlično slažu sa limunskom travom. Ukoliko je zajedno sa drugim biljkama sadimo u posude, tada limunska trava treba biti posađena u središnjem dijelu, a okolo saditi drugo bilje. Na ovaj način spriječićemo međusobno zasjenjivanje u združenom uzgoju sa njom.

Guši korove i čuva vlagu

Takođe je odličan biljni pokrivač za voćnjake jer potiskuje korov i zadržava vlažnost u zemljištu.

Problem sa limunskom travom je njeno širenje i zbog toga treba pažljivo odabrati mjesto sadnje. Veoma lako se može desiti da ova biljka potisne druge.

Izuzetno je cijenjena kao ljekovita vrsta jer djeluje protiv raznih oboljenja. Upotrebljava se protiv različitih upala, bakterija i gljivica. Koristi se kao antidepresiv, antiseptik, antipiretik, analgetik, diuretik, sedativ. Pripisuje joj se i antikancerogeno dejstvo. Kao i sve druge prirodne pripravke, tako i od limunske trave koristiti uz odobrenje liječnika.

Čaj, koktel i desert

Čaj od ove biljne vrste se jednostavno priprema, a odlikuje se osvježavajućim ukusom. Dovoljno je kašiku biljne mase preliti sa šoljom vrele vode. Ostavi se 10 minuta, procijedi i spreman je za upotrebu. U njega se može dodati med ili neki drugi zaslađivač.

Koristi se za poboljšanje probave, kontrolu nivoa holesterola, smanjuje neugodan miris tijela, djeluje na detoksikaciju organizma.

Lako do vlastitog uzgoja začinskog bilja!

U gastronomiji se primjenjuje sušena ili svježa. Ukoliko se koristi kao sušena, prethodno se treba potopiti u vreloj vodi. Svježa limunska trava se prije upotrebe pripremi tako što joj odsječemo vrh, ogulimo i malo zgnječimo kao bi lakše pustila svoju aromu.

Prvenstveno se koristi kao začin za meso. Odlična je i kao dodatak za ribu, morske plodove, piletinu. Ulazi u sastav karija. Dobra je i uz deserte i koktele. Može se koristiti takođe i kao svježa, u salatama.


Tagovi

Uzgoj limunske trave Združeni usjev Ljekovite vrste Sjetva sjemena Djeljenje busena Tjera komarce Međusobno zasjenjivanje Potiskuje korove Detoksikacija organizma Začin za meso


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog klimatskih promjena i naglih oscilacija temperature sve je teže uzgajati sezonsko povrće na otvorenom pa mnogi pribjegavaju upravo proizvodnji u zaštićenim prostorima. S obzirom da i naša Naila Čaušević već drugu godinu ima plastenik,... Više [+]