Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grupacija proizvođača i prerađivača smilja
  • 27.03.2017. 18:00

Zasađeno 30 miliona stabljika smilja

Što se tiče destilerija za preradu smilja zaključeno je kako u ovom trenutku sve općine raspolažu s dovoljno prerađivačkih kapaciteta, koji mogu zadovoljiti potrebe proizvođača.

  • 535
  • 25
  • 0

Oko 30 miliona stabljika smilja zasađeno je po općinama Neum, Stolac, Ravno, Široki Brijeg, Posušje, Mostar, Grude, Ljubuški, Čitluk i Tomislavgrad dok još nisu dobiveni podaci za Čapljinu te se isti očekuju do idućeg sastanka Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, istaknuto je na sastanku Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, održanom u Privrednoj/gospodarskoj komori u Mostaru.

Sastankom je predsjedao predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja gosp. Dinko Dujmović, dok su sastanku prisustvovali predstavnici proizvođača i prerađivača smilja s područja tri županije ŽZH, HNŽ te HBŽ.

Što se tiče destilerija za preradu smilja zaključeno je kako u ovom trenutku sve općine raspolažu s dovoljno prerađivačkih kapaciteta, koji mogu zadovoljiti potrebe proizvođača. Vezano uz Prijedlog općeg Ugovora o partnerstvu, jedan od kreatora Ilija Kožulj, naglasio je da je Prijedlog završen u cijelosti te kako bi ga trebalo što je prije potpisati jer sezona nije još počela.

Na kraju se nazočnima obratio dopredsjednik Grupacije koji je nazočnima objasnio kako je opći Ugovor o partnerstvu dragovoljni pravni posao koji potpisuju proizvođači, prerađivači smilja, Gospodarska/Privredna komora FBiH i Federalni Agromediteranski zavod (FAZ) iz Mostara.

Zaštita proizvođača i prerađivača

Ugovor proizvodi pravne učinke, a sve iz razloga kako bi se zaštitila proizvodnja i prerada smilja na ovim područjima, a tek potom bi se zaključivali ugovori između prerađivača i proizvođača smilja, opet na dragovoljnoj osnovi, gdje bi domicilna destilerija zadržala pravo koje joj omogućuje da putem svog internog standarda otkupljuje ili ne otkupljuje smilje u sirovom stanju od pojedinih proizvođača smilja, uz obveznu analizu ulja kod FAZ-a u Mostaru pod uvjetima propisanim općim Ugovorom o partnerstvu, te Ugovorom o kupoprodaji zaključenim između prerađivača i proizvođača smilja.

Isto tako pohvalio je kreatore općeg Ugovora o partnerstvu rekavši kako su napravili vrlo dobar posao jer taj ugovor štiti prerađivače i proizvođače smilja, a poglavito male proizvođače smilja, te kako je intencija osnivanja Grupacije proizvođača i prerađivača smilja unutar Gospodarske komore FBiH, jedini ispravan i zakonit put kojim se želi i može zaštititi hercegovačko smilje kao brand Hercegovine.


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Grupacija proizvođača Mostar


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.