Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište smilja
  • 08.07.2016. 15:00

Zajedničkim nastupom protiv niske cijene smilja

Inicijativni odbor za osnivanje Ceha malih i srednjih proizvođača smilja grada Širokog Brijega želi se udruživanjem i zajedničkim nastupom boriti protiv niske otkupne cijene smilja, te pozivaju sve zainteresirane proizvođače da dođu na informativni sastanak 12. jula 2016.

Foto: jatrgovac.com
  • 224
  • 10
  • 0

Sve više ljudi, mladih i starih, počelo se ozbiljno baviti proizvodnjom smilja u gradu Širokom Brijegu, napose u cijeloj Hercegovini. Većina je bila potaknuta primjerima otkupa smilja ranijih godina, točnije sve donedavno. No, postavlja se pitanje realnih potrebna za tržište eteričnim uljima i cijene otkupa. O prvom se samo špekulira, no nitko nije napravio ozbiljnu analizu, kamoli studiju, piše abcportal.info.

U regionalnim destilerijama počeo je otkup smilja, branje je još uvijek u tijeku, a mali i srednji proizvođači ostavljeni su na milost i nemilost tržišta u kojem glavnu riječ ima krupni kapital, koji je tako udaljen od običnog hercegovačkog čovjeka - zemljoradnika. Posljednjih mjeseci, hercegovački mediji prenosili su vijesti o udruživanju otkupljivača te stvaranju monopola na cijenu od tri konvertibilne marke za kilogram smilja.

Smatramo kako je došlo vrijeme da se i mali i srednji proizvođači smilja počnu okupljati poradi zajedničkog interesa, nastupa prema otkupljivačima, koji koriste individualiziranu proizvodnju i otkup za vlastitu zaradu.

Držimo kako je moguće da se smilje uzgaja, otkupljuje i dalje plasira na europsko tržište a da svi budu zadovoljni ili barem nikome na štetu, ističi iz Inicijativnog odbora za osnivanje Ceha malih i srednjih proizvođača smilja grada Širokog Brijega. Potrebno je da se mali i srednji proizvođači okupe u veće cjeline sa svrhom zaštite svoga interesa, a i u smislu koordiniranja otkupnih kvota, te mogućeg izvoznog potencijala.

Sastanak proizvođača 12. srpnja!

"Svjesni činjenice kako je jedini način za zaštitu od daljnjeg obaranja otkupne cijene smilja upravo udruživanje i zajednički nastup, pokrećemo inicijativu za osnivanje Ceha malih i srednjih proizvođača smilja grada Širokog Brijega", istaknuli su iz Inicijativnog odbora.

Zadaća ceha proizvođača također treba biti koordinacija sadnje, uzgoja, berbe i plasiranja smilja. U tim segmentima ceh proizvođača može biti značajan faktor pri poslovanju, te jaka podrška malim i srednjim proizvođačima smilja na teritoriju grada Širokog Brijega.

Pripremni i informativni sastanak svih zainteresiranih malih i srednjih proizvođača smilja grada Širokog Brijega, na kojem će se prezentirati ideja osnivanja Ceha malih i srednjih proizvođača smilja grada Širokog Brijega, održat će se 12. jula 2016. u 18 sati u prostorijama Vijeća mladih. Pozivaju se svi zainteresirani proizvođači smilja da se odazovu ovom neformalnom sastanku, a sve što je potrebno je dobra volja.

Izvor: abcportal.info, Foto: jatrgovac.com


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Proizvodnja Uzgoj Otkupna cijena Udruživanje Ceh Inicijativni odbor Široki brijeg

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]