Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba hortenzija
  • 05.11.2017. 09:00

Za rezidbu hortenzija sačekajte proljeće

Rezidbu hortenzija je najbolje uraditi tokom proljeća.

Foto: Pixabay/tschink
  • 2.507
  • 175
  • 0

Fantastične hortenzije sa svojim velikim cvijetnim glavama sastavljenim od mnoštva cvjetića jedinstvene boje su ukras svakog dvorišta. Bilo da su posađene kao pojedinačne biljke ili u špaliru pored staza hortenzije plijene svojom ljepotom.

Postoji više vrsta hortenzije, a za sve je zajedničko da nisu zahtjevne biljke. Bolje uspjevaju u polusjeni nego na direktnom Suncu.

Zašto je potrebno orezivati hortenzije?

Hortenzije su grmolike višegodišnje cvjetnice koje mogu da opstanu i bez rezidbe. Mogu da prežive bez rezidbe, ali će njihov grm trajati manji broj godina i ljepota cvjetova hortenzije neće doći do izražaja. Dimenzije grma i cvijetnih glavica su u velikoj zavisnosti od kvaliteta rezidbe. Rezidbom se grm rasterećuje od starih i osušenig grana, ocvalih cvijetnih glavica.

Na ovaj način eliminišemo sklonište za brojne štetne organizme, smanjuje se mogućnost pojave oboljenja. Orezani grmovi formiraju ljepše i kompaktnije grmove sa bujnijim izdancima i listovima što na kraju dovodi do formiranja većih i ljepših cvijetnih glavica. Sve izmrzle izdanke, kao i izdanke na kojima primjetite simptome oboljenja ili oštećenja od štetočina odstranite u potpunosti.

Kada se orezuju hortenzije?

Tokom jeseni hortenzije nije potrebno orezivati. One dobro podnose zimu i štite se pokrivanjem unutrašnjosti grma lišćem. Neorezane hortnezije su zaštićenije od niskih temperaturu, a neorezane grane se tokom jeseni mogu skupiti i svezati kako bi bile što kompaktnije. Ovako pripremljen grm je spreman za prezimljavanje.

Hortenzije koje se orežu u jesenjem periodu daju manje cvjetova tokom narednog ljeta, a formirani cvjetovi su manjih dimenzija.

Kako obaviti rezidbu?

Pravo vrijeme za rezidbu hortenzije je proljeće. Ukoliko niste sigurni šta treba uraditi uklonite osušene cvjetove i grane, odnosno napravite sanitarnu rezidbu.

Najznačajnije pravilo rezidbe hortenzija je da ih nikada ne prikraćujete ispod 50cm. Hortenzije se mogu prikratiti jače ukoliko želite da podstaknete vegetativni rast grma. Ovako jako orezan grm će formirati veoma malo cvjetova ili će cvjetanje izostati.

Pojedine vrste hortenzije imaju i svoje specifične zahtjeve što se tiče rezidbe. Pored Hydrangea macrophylla sve više se uzgajaju i druge vrste čije se orezivanje razlikuje od rezidbe ove najrasprostranjenije vrste.

Neke sorte Hydrangea macrophylla (The Bride) cvjetaju na ovogodišnjim izdancima koji se formiraju nakon jakog prikraćivanja. Vrsta Hydrangea arborescens se orezuje jače kako bi došlo do formiranja mladih izdanaka na kojima se formira cvijet.

Rezidba Hydrangea macrophylla se razlikuje i zasniva se na slabijem prikraćivanju grma. Sa grmova ove vrste potrebno je odstraniti prošlogodišnje cvijetne glavice. Izdanci se prikrate do prvih dobro razvijenih pupoljaka. Stari izdanci se odstranjuju u potpunosti, posebno izdanci stariji od 4 do 5 godina.

Foto: Pixabay/tschink2010


Tagovi

Hortenzije Rezidba Jesen Proljeće Rezidba cvijetnih grmova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.