• Prirodni proizvodi
  • 26.06.2021. 12:00

Vukoje: U ovom dijelu Evrope jedini smo zaokružili proces - od sjemena do proizvoda

U svoje prirodne preparate ugradili su sve blagodati koje može ponuditi sunce, nezagađena zemlja, čist vazduh i sve ostalo što krasi hercegovačko podneblje.

  • 153
  • 18
  • 0

Kompanija "Lјekobilje" iz Bileće i Lјubinja proizvodi prirodne čajeve, čajne mješavine, biljne tinkture, kozmetičke proizvode i preparate za zdravlje i njegu. Takođe, u svom asortimanu imaju mirisne kesice od ljekovitog bilja sa područja istočne Hercegovine pa predstavljaju i svojevrstan eliksir zdravlja jer se njihovom upotrebom jača imunitet i snaži čitav organizam.

Na tržištu postoje više od 20 godina i jedini su u ovom dijelu Evrope koji imaju zaokružen proces proizvodnje - od sjemenke preko plantažnog uzgoja pa do uzgoja više od 250 visokokvalitetnih, prirodnih i organski sertifikovanih proizvoda. 

"Imamo preko 70 vrsta mono čajeva, biljnih kapi i čajnih mješavina, koje su napravljene prema recepturi medicinskih stručnjaka i namijenjene za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba kao što je dijabetes, bolesti krvotoka, bubrega, srca i mnogih drugih oboljenja današnjice", rekao je za Agroklub predsjednik kompanije, Božo Vukoje. Dodao je da su svi preparati potpuno prirodni, kao i da posjeduju sertifikat organske proizvodnje izdat od nadležnih institucija.

Proizvodnja na oko 100 hektara

Vukoje napominje da se proizvodnja realizuje u u Lјubinju i u Bileći. U Ljubinju se nalaze njihove plantaže na više od deset hektara, a osim toga koriste i resurse sa zasada kooperanata, na oko 90 ha.

"Sve ukupno, prerađujemo ljekovitog bilja sa preko 100 ha. Veliki procenat sirovine otkupimo i od stanovništva koje prikuplja biljke iz prirode. A, cijela kamenita Hercegovina prirodno je zaista bogata ovim vrstama",  kaže naš sagovornik.

Dostupna prirodna bogatstva

Naglašava da u Bileći proizvode čajeve i mirisne kesice, a da bi se došlo do kvalitetnih čajeva najznačajnije je obezbijediti odgovarajuću sirovinu, koja se prema njegovim riječima, nakon prikupljanja koncizira, oprašuje i pakuje u adekvatnu ambalažu.

"Etarska ulja dobijamo putem parne destilacije gdje čestice pare počinju da zagrijavaju biljni materijal. Dolazi do pucanja žlijezda u kojima se nalazi ulje. Ono se oslobađa, isparava, stvarajući mješavinu sa vodenom parom. Ta mješavina odlazi u kondenzator gdje se kondenzuje i kapa u posebnu posudu (florentinska boca) u kojoj se zbog razlike u relativnoj gustoći etarska ulja prirodno razdvajaju od vode", objašnjava nam, dodajući da su rezultat takve destilacije prirodna izvorna etarska ulja i hidrolati. Ističe da su sve komponente njihovih preparata potpuno organskog i prirodnog porijekla i da u njima nema hemijskih materija.

Sunce, nezagađeno tlo i čist zrak

Kako kaže, posebno su ponosni što svi proizvodi vrlo pozitivno djeluju na zdravlje ljudi. 

"Koristeći ih jača se imunitet, kao i čitav organizam. U njih su ugrađene sve blagodati koje može ponuditi sunce, nezagađena zemlja, čist vazduh i sve ostalo što krasi hercegovačko podneblje. Pored toga, imajući u vidu kvalitet, naše cijene su vrlo prihvatljive za široke slojeve stanovništva", navodi naš sagovornik. Preparate preporučuju svima koji preventivno i dugoročno vode računa o svom zdravlju, kao i onima koji imaju bilo kakve zdravstvene tegobe. Dodaje da interesovanje za njih postaje sve veće, budući da trend obraćanja pažnje na sve što je organsko postaje sve aktuelniji i na našim prostorima. 

"Proizvode plasiramo prije svega u apoteke, parfimerije i tržne centre u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu. Nedavno smo otvorili svoje predstavništvo u Beogradu odakle će se distribuirati i po čitavoj Srbiji", otkriva nam i dodaje da osim ovih tržišta, imaju plasman u još 11 zemalja kao što su Rusija, Kanada, Švedska, Njemačka.

Njihovi proizvodi traženi u cijelom svijetu

"Ako tako probirljivo tržište prihvata našu robu, onda je to dokaz stvarnog kvaliteta. Na području Istočne Hercegovine, gdje se prodaju po ugostiteljskim objektima, 30 procenata izdvajamo za udruženja djece sa posebnim potrebama".

Firma je sada u završnoj fazi sticanja ISO i GMP sertifikata, čime će se vrlo brzo otvoriti velika vrata zahtjevnog tržišta Evropske Unije.

"Naš krajnji cilj je da maksimalno iskoristimo sve prirodne resurse koje nudi ovo podneblje i da čitavom svijetu ponudimo prirodno hercegovačko blago koje nam je Gospod podario, a koje su vrijedni ljudi prepoznali, prikupili, obradili i napravili dostupnim svima", zaključuje ovaj preduzetnik, ukazujući da je to ne samo komercijalna, već i misija u interesu opštenarodnog dobra.


Tagovi

Ljekovito bilje Božo Vukoje Prirodni preparati Etarska ulja Biljne tinkture Plantažni uzgoj Prirodni resursi Evropsko tržište


Autorica

Milena Koprivica

Više [+]

Milena je diplomirani novinar sa višegodišnjim iskustvom u medijima.