Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasna kopriva
  • 10.06.2020. 09:30

Vrtna kopriva se jednostavno uzgaja u svakom domu ili bašti

Vrtna kopriva ili šiso odlikuje se jedinstvenim ukusom, a osim u gastronomiji, koristi se i u narodnoj medicini.

Foto: Depositphotos/feather0510
  • 502
  • 30
  • 0

Vrtna kopriva, kineski bosiljak ili Šiso (Perilla frutescens) vodi porijeklo iz jugoistočne Azije, sa područja Indije, Nepala, Kine,Tajlanda, Koreje i Japana. U Japanu ovu vrstu koprive zovu šiso, u Vjetnamu tai to, a u Koreji kkaennip ili ggaenip. Ova jestiva i ljekovita vrsta pripada porodici usnatica. U gastronomiji i narodnoj medicini koriste se listovi i sjeme, ali se kod nas najčešće uzgaja kao ukrasna biljka.

Postoji nekoliko varijeteta vrtne koprive koje se razlikuju po sadržaju različitih jedinjena. Zbog toga treba obratiti pažnju koji njen varijetet nabavljamo. Neki od njih nisu za ishranu jer izazivaju edem pluća. Oni jestivi mogu imati klasičan oblik listova, zelene ili ljubičaste boje ili kovrdžave listove. U Japanu i Kini šiso se koristi u narodnoj medicini za liječenje bronhitisa, kašlja, povraćanja, prehlade i astme. U kulinarstvu se koristi u salatama, juhama, mohitu, sušiju, tempuri. Najčešće se koristi zeleni šiso zbog jedinstvenog ukusa.

Mirisom privlači korisne insekte

Listovi se konzumiraju sirovi ili kuvani. Oni ljubičasti koriste se za bojenje hrane koja se priprema, a mogu se sušiti za upotrebu tokom zime. Razvijeni grozdovi cvjeća se prže i jedu. Sjeme je slično sjemenu lana i od njega se može pripremati ulje ili se koristi kao svježe ili kuvano. Šiso sjeme je jedan od sastojaka smjese sedam začina. Ulje se koristi u gastronomiji jer je veoma aromatično. Najčešće se primjenjuje kod pripreme umaka i bombona.

U narodnoj kineskoj medicini koriste se listovi, stabljike i sjeme. Šiso ima pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Antibiotik je, protuvotrov, antiseptik. Sok iz listova ubrzava zarastanje rana i posjekotina.

Uzgojite koprivu za sebe i svoju biljnu proizvodnju!

Ukrasna kopriva je jednogodišnja biljka koja naraste u visinu od 90 do 150cm. Listovi su nazubljeni. Cvjeta od juna do kraja avgusta, a cvjetovi su bijeli ili ljubičasti. Svojim mirisom privlači leptire.

Dobro podnosi kraću sušu

Uzgaja se na osunčanim mjestima, ali podnosi i djelimičnu sjenu. Ne smetaju joj kraći sušni periodi. Treba je sijati na zemljištu koje je rahlo, bogato humusom i izloženo suncu. Kad je jednom posadite ona se samozasijava. Sije se na otvorenom kada prođe opasnost od mraza, tokom mjeseca maja ili se uzgajaju presadnice. Sjeme se potopi u vodu osam sati prije sjetve. Optimalna temperatura za klijanje i nicanje je 20°C.

Obezbjedite dovoljno vlage tokom klijanja i nicanja. Posijano sjeme se prekrije tankim slojem zemlje jer svjetlost ubrzava ove procese. Niče za 14 dana, a sadi se na otvorenom kada razvije tri do pet listova. Strada od mraza pa sadnju obavite kada prođe opasnost od ove nepogode. Sijanje i uzgajanje presadnica je slično kao kod uzgoja bosiljka. Može lako da se proizvodi i reznicama. Ukoliko vrtnu koprivu uzgajamo u saksijama i tokom zime sklonimo ih u toplu prostoriju, biljka može preživjeti zimu, kao ukrasna kućna vrsta.

Kopriva kao čudo iz prirode - lijek, hrana, ali i zaštita od bolesti i štetnika

Obično se uzgaja kao grm, ali ako želite koristiti pojedinačne listove, biljke trebaju biti posađene na razmak od 30cm. To će vam obezbjediti bogatu berbu lisne mase. Već mjesec i po dana poslije sjetve može se započeti sa branjem i nastaviti sve do kasne jeseni.


Tagovi

Uzgoj koprive Vrtna kopriva Jestiva vrsta Ljekovita vrsta Ljubičasti varijeteti Šiso Privlači leptire Uzgajanje presadnica Bogata berba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.