Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj vrijeska
  • 25.10.2023. 07:30

Vrijesak: Calluna, Erica i Daboecia vole kiselo zemljište, a cvjetaju u različito vrijeme

Kod izbora lokacije najbolje je odabrati kiselo zemljište koje je osunčano i dobro drenirano, jer vrijesci ne podnose zadržavanje suvišne vode

Foto: Depositphotos/iMarzi
  • 120
  • 7
  • 0

Vrijesak ili vrijes je naziv za niske grmove, a razlikuju se tri grupe koje cvjetaju u različito doba godine: Calluna, Erica i Daboecia. Pripadaju istoj porodici. Svima je zajedničko da preferiraju kiselo zemljište, ali su tolerantna i na druge tipove kada je u pitanju pH reakcija. Cvjetaju u različito doba godine, a cvjetovi mogu biti bijeli, ružičasti, crveni i ljubičasti. Medonosne su biljke, posebno vrste koje cvjetaju u rano proljeće.

Tri grupe koje cvjetaju u različito vrijeme

Calluna ili obični vrijesak, poznat je pod nazivima vrijes, vries, vrišt, vrištika, zrnovac, crnošija, dreska, berešk i mnogim drugim. Njegovi listovi su slični ljuskicama. Cvjeta tokom kasnog ljeta i jeseni. Dobro uspijeva na kiselim zemljištima sa pH reakcijom ispod 6,5. Idealan je ako u ovo doba godine želite cvjetne biljke čiji cvjetovi opstaju i na niskoj temperaturi.

Erica je poznata pod nazivima zimski vrijesak, zimski vrijes, erika, proljetni, alpski vrijesak, proljetna crnjuša. Njeni listovi liče na iglice, a grm naraste u visinu do 50 cm. Cvjeta zimi i u rano proljeće, dok neke cvjetaju u rano ljeto. Veoma je tolerantna na pH reakciju zemljišta, posebno na manju kiselost i alkalnost. Odgovaraju im supstrati bogati organskom materijom.

Daboecia je ljetni vrijesak koji je nastao ukrštanjem. Kako i sam naziv kaže, cvjetanje je vezano za ljetni period. Odgovara im pješčano, rahlo i kiselo zemljište. Imaju nešto krupnije cvjetove koji mogu biti bijeli, ružičasti ili crveni, dok su listovi u obliku koplja.

Za sadnju odaberite kiselo zemljište i osunčana mjesta

Jesen i proljeće su najbolji termini sadnje. Kod izbora lokacije najbolje je odabrati kiselo zemljište koje je osunčano i dobro drenirano, jer vrijesci ne podnose zadržavanje suvišne vode. Dobro podnose djelomičnu sjenu. Za vrste iz grupe Erica dodajte organsku materiju, stajnjak, kompost, jer će lakše podnijeti i alkalnu sredinu.

Sade se na dubinu na kojoj su bili u saksiji kada ste ih kupili. Sadna jama je nešto dublja i šira od korjenove bale, do dva puta, što će korijenu dati dovoljno prostora da se razvije. Prilikom zatrpavanja lagano pritisnite zemlju kako bi istisnuli vazdušne džepove i obilno zalijte. Malčirajte područje oko sadnice da spriječite rast korova. Izborom malč materijala možete povećati i održavati kiselost zemljišta.


Tagovi

Vrijes Vrijesak Calluna Erica Daboecia Niski cvjetni grm Uzgoj vrijeska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.