Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ciklama
  • 30.12.2023. 16:30
  • Musina reka, Kraljevo

Vrijeme kada ciklama cvjeta: Kako je sada zalivati, a kako kada opadne cvijet?

Interesantno je da ovo cvijeće kreće sa cvjetanjem u kasnu jesen, tokom zime i proljeća. Ljeti miruje.

Foto: Sonja Cvetković
  • 568
  • 27
  • 0

Ciklamu zovu zimskom ljepoticom koja simbolizuje ljubav, sreću i iskrenost. Ipak i pored svoje raskoši, opšte je poznato da je vrlo osjetljiva. Uspješna njega ciklame počinje već prilikom kupovine, i zato izaberite biljku koja ima zdrave listove i mnogo pupoljaka. 

"Ja ciklame obožavam, mada nisu ni malo jednostavne za proizvodnju jer je mi nastanjujemo u ovaj prostor tokom juna ili jula. U našim uslovima da bi bila ovako bujna i lijepa treba joj punih devet mjeseci. Kada je dobijete ili kupite ona poslije nekoliko dana počne da vene, a listovi žute, znači da joj ne prija novo okruženje. Dakle, ona ne trpi visoke temperature, a još manje suh zrak. Temperatura zraka u kojoj ona uživa je od 10 do 15 stepeni", kaže Olivera Joković iz Musine reke kod Kraljeva koja se profesionalno proizvodnjom cvijeća bavi punih 18 godina.

Jokovićeva se skoro dvije decenije bavi proizvodnjom cvijeća

Dodaje da najviše voli prozor na sjevernoj strani, a ako imate parno grijanje, na radijator stavite prvo dasku, pa onda saksiju.

"Tako topao vazduh neće ići pravo na biljku. Ne voli ni promaju. Voli sunce, ali ne direktno."

Kako je zalivati?

Zemlja u saksiji mora da bude vlažna. Dovoljno je saksiju sa biljkom staviti u podmetač sa vodom na kamenčiće. 

"Ciklama se zaliva odozdo uz spoljni kraj mlakom, odstajalom vodom ili kišnicom i pri tome se vodi računa da se ne nakvasi krtolu i nadzemni dio. Ako se višak vode zadržava u podmetaču, biljka vene, listovi žute, cvjetovi klonu i počinje truljenje. A, ako se ne zaliva dovoljno listovi će se 'objesiti', a cvjetovi uvenuti. U doba rasta i cvjetanja vodi kojom se ciklama zaliva treba dodavati tekuće mineralno đubrivo namijenjeno cvijetnim vrstama, jednom do dva puta sedmično", kaže naša sagovornica.

Ciklama - zahtjevna nježna dama među cvijećem

Interesantno je da ovo cvijeće kreće sa cvjetanjem u kasnu jesen, tokom zime i proljeća.

"Kada je u fazi cvjetanja, trebalo bi je zalivati dva do četiri puta sedmično. Ali voda ne bi trebalo da dodiruje stablo i lišće i mora biti odstajala. Vodu sipajte u podmetač i poslije jednog sata, prospite višak vode."

Period mirovanja

Kada ciklama prestane sa cvjetanjem slijedi period mirovanja. Premjestite je u hladniju prostoriju, smanjite zalivanje na najviše jednom sedmično. Pustite da se osuše listovi. Poslije mjesec dana je zalivajte dva puta mjesečno. Do ljeta će potpuno nestati nadzemni dio biljke. Tada se ciklama seli na tamno i suho mjesto, daleko od sunca. U takvim uslovima mora da provede najmanje mjesec dana. U tom periodu se ne zaliva.

"Kada prođe period potpunog mirovanja - u avgustu, presadite gomolj u saksiju jedan broj veću. Očistite ga od zemlje i trulih žilica, saksiju dobro operite i poštujte pravilo da trećina gomolja bude iznad zemlje. Tada je držite u zasjeni i umjereno zalivajte. Kada niknu novi listovi, premjestite je na svjetlije mjesto, ali nikako na podnevno svjetlo. Tada počnite polako i sa prihranom", savjetuje Joković.

Visoke temperature ubrzale su vegetaciju

Za kraj našu sagovornicu pitamo o trenutnoj proizvodnji i njenoj održivosti, budući da porodica živi od cvjećarske proizvodnje. Blage temperature tokom jeseni, koja se nastavila čak i krajem decembra donijele su bržu vegetaciju tako da je i u zatvorenom prostoru teško održavati proizvodnju.

"Nama ne odgovara ni suviše jaka ali ni suviše blaga zima. Istina je da smo ove zime, bar dosada prilično uštedjeli na energentima, ali je zato bilo teško održati proizvodnju i kontrolisati bujnost cvijetnica. Sa ciklamom je malo lakše jer njen period cvjetanja je duži ali se zato mora čistiti vrlo često. Kada imate oscilirajuće temperature vrlo je teško održati datum isporuke", kaže Olivera Joković.


Povezana biljna vrsta

Ciklama

Ciklama

Engleski naziv: Cyclamen | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Ciklama Zalivanje ciklame Olivera Joković Visoke temperature Mirovanje cvijeća Presađivanje cvijeća


Autor

Sonja Cvetković

Više [+]

Ljubitelj poljoprivrede i dugogodišnji autor priloga i emisija o najnovijim agrarnim dešavanjima.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]