• Anethum graveolens L.
  • 16.04.2017. 10:00

Vrijeme je za sjetvu kopra

Kopar ili mirođija se u poljoprivredi koristi kao zaštitni pojas, ali i za združivanje s drugim usjevima. Gaji se za herbu i za plod, od čega i zavisi vrijeme sjetve.

Foto: Aris Papachristou / Flickr
  • 1.535
  • 153
  • 0

Kopar ili mirođija (Anethum graveolens L.) je poznat kao začin koji ima ljekovita svojstva. Koristi se i u poljoprivredi kao zaštitni pojas, ali i za združivanje s drugim usjevima. Na taj način se povećava biodiverzitet, a koristi se i kao biopesticid.

Dobri uslovi za gajenje na našem terenu

Ova biljka se kod nas gaji sporadično, u baštama ili okućnicama, a ne tako često na velikim površinama. Najbolje prinose daje na zemljištima koja su neutralna. Osnovna obrada radi se u jesen, a u rano proljeće se obavlja predsjetvena priprema. Tako se obezbjeđuje ujednačeno nicanje usjeva.

Gajenje za herbu i plod

Sjetva kopra obavlja se na dubini od 1 cm do 1,5 cm, a vrijeme i razmak zavise od namenej usjeva. Pozitivno reagira na đubrenje organskim i mineralnim đubrivima.

Ukoliko se gaji za herbu, tada se sije tokom marta i aprila. Postrno se sije u julu i augustu. Razmak između redova bi trebalo da bude od 12 cm do 24 cm. Potrebno je povećati količinu azotnog đubriva.

Ako je namjena proizvodnja eteričnih ulja i ploda, sije se u martu, a razmak između redova iznosi od 24 cm do 36 cm. U ovom slučaju je potrebno povećati količina fosfora.

Kopar se gaji kao združeni usjev s komoračem. Njegovi cvjetovi privlače veliki broj korisnih insekata, jer su bogati polenom i nektarom.

Njega kopra

Usjev je potrebno okopavati i plijeviti, kako bi se spriječili korovi. Ne postoje herbicidi koji su registrovani za upotrebu, kada je ova biljka u pitanju. Ona ima kratku vegetaciju, pa se prihranjivanje ne preporučuju. Navodnjavanje je obavezno kada se radi o postrnoj sjetvi.

Žetva kopra

Košenje, odnosno žetva kopra, takođe zavisi od namjene. Herba se kosi kada biljka počinje da raste u stablo, odnosno kada ima visinu od 30 cm do 40 cm. Ukoliko nam treba za proizvodnju eteričnog ulja, žetva se obavlja u fazi mliječno - voštane zrelosti na visini od 30 cm do 50 cm od površine.

Prerada kopra

Herbu je potrebno sušiti u hladu, u tankom sloju, na promaji ili u sušarama na 40 stepeni. Na taj način se čuva zelena boja. Prirodno se suši četiri do šest dana.

Destilacija eteričnog ulja izvodi se vodenom parom, kada biljke malo uvenu.

Foto: Aris Papachristou / Flickr


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Kopar Mirođija Začin Sjetva


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi