Kopar ili mirođija se u poljoprivredi koristi kao zaštitni pojas, ali i za združivanje s drugim usjevima. Gaji se za herbu i za plod, od čega i zavisi vrijeme sjetve.
Kopar ili mirođija (Anethum graveolens L.) je poznat kao začin koji ima ljekovita svojstva. Koristi se i u poljoprivredi kao zaštitni pojas, ali i za združivanje s drugim usjevima. Na taj način se povećava biodiverzitet, a koristi se i kao biopesticid.
Ova biljka se kod nas gaji sporadično, u baštama ili okućnicama, a ne tako često na velikim površinama. Najbolje prinose daje na zemljištima koja su neutralna. Osnovna obrada radi se u jesen, a u rano proljeće se obavlja predsjetvena priprema. Tako se obezbjeđuje ujednačeno nicanje usjeva.
Sjetva kopra obavlja se na dubini od 1 cm do 1,5 cm, a vrijeme i razmak zavise od namenej usjeva. Pozitivno reagira na đubrenje organskim i mineralnim đubrivima.
Ukoliko se gaji za herbu, tada se sije tokom marta i aprila. Postrno se sije u julu i augustu. Razmak između redova bi trebalo da bude od 12 cm do 24 cm. Potrebno je povećati količinu azotnog đubriva.
Ako je namjena proizvodnja eteričnih ulja i ploda, sije se u martu, a razmak između redova iznosi od 24 cm do 36 cm. U ovom slučaju je potrebno povećati količina fosfora.
Kopar se gaji kao združeni usjev s komoračem. Njegovi cvjetovi privlače veliki broj korisnih insekata, jer su bogati polenom i nektarom.
Usjev je potrebno okopavati i plijeviti, kako bi se spriječili korovi. Ne postoje herbicidi koji su registrovani za upotrebu, kada je ova biljka u pitanju. Ona ima kratku vegetaciju, pa se prihranjivanje ne preporučuju. Navodnjavanje je obavezno kada se radi o postrnoj sjetvi.
Košenje, odnosno žetva kopra, takođe zavisi od namjene. Herba se kosi kada biljka počinje da raste u stablo, odnosno kada ima visinu od 30 cm do 40 cm. Ukoliko nam treba za proizvodnju eteričnog ulja, žetva se obavlja u fazi mliječno - voštane zrelosti na visini od 30 cm do 50 cm od površine.
Herbu je potrebno sušiti u hladu, u tankom sloju, na promaji ili u sušarama na 40 stepeni. Na taj način se čuva zelena boja. Prirodno se suši četiri do šest dana.
Destilacija eteričnog ulja izvodi se vodenom parom, kada biljke malo uvenu.
Foto: Aris Papachristou / Flickr
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorica