Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja tulipana
  • 23.09.2018. 08:00

Vrijeme je za sadnju lukovica tulipana!

Kraj septembra i oktobar vrijeme je za sadnju tulipana koji će nam krasiti vrtove u proljeće.

Foto: Bigstokphoto/Zummolo
  • 2.960
  • 165
  • 0

Kraj septembra i oktobar, otprilike 1,5-2 mjeseca prije smrzavanja tla u kontinentalnom kraju vrijeme je za sadnju lukovica tulipana. Uspijevaju u područjima sa hladnim zimama i toplim sušnim ljetima.

Najbolje ih je smjestiti u lakša, plodna tla, na sunčanom položaju. Ne podnose previše vlage i trebaju ocjedita tla. Iako botanički spadaju u trajnice mnogi ih tretiraju kao jednogodišnje i nakon cvatnje vade iz tla i ponovo sade ujesen. Preporuča se da se to radi svake 3. godine i tada se sade na drugo mjesto radi "zdravlja“ lukovice.

Jesenja sadnja lukovica cvijeća

Sade se radi estetskog dojma u grupama po 10-15 lukovica, na gredice u kombinaciji s ostalim proljetnim lukovicama, uz rubove gredica, u posude. Razmak sadnje je 10-12 cm, dubina 20 cm od dna lukovice.

O skupinama tulipana

Tulipane razlikujemo prema cvijetu - obliku, veličini, boji  i visini cvijeta, ima jednostrukih i duplih i onih kovrčavih latica, prema vremenu cvatnje, primjeni i dr. Tako postoji 15-tak skupina i oko 4.000 varijeteta tulipana.

Najveća i najpoznatija skupina tulipana su Triumph tulipani namijenjeni prvenstveno za rez, zatim dvobojni Rembrandt, najviši i najkasniji  Darwin, Kaufmannia, Fosteriana, Parrot, najniži i tulipani "za masovnu sadnju“ tipa Greiggi, tulipani s cvijetom nalik ljiljanu i božuru.

Oktobar - mjesec sjetve i sadnje

Cvatu od početka marta (rani) do kraja maja (kasni). Visina im je od  10-15 cm (sadnja na gredice) do 45-60 cm koje su prikladne i za rezano cvijeće.

O proizvodnji lukovica

Naravno da prvo pomislimo na Nizozemsku, najvećeg svjetskog proizvođača lukovica cvijeća. Video prikazuje jednu proizvodnu priču, od sadnje do berbe lukovica tulipana na imanju nizozemskog proizvođača Maliepaard Bloembollen B.V.

Autorica: Sunčica Dombaj, stručna savjetnica za hortikulturu 

Video: Youtube/Tractorspotter


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Tulipani Sadnja tulipana Lukovica tulipana

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]