Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrba
  • 11.04.2021. 10:00

Vrba: Dekorativna vrsta, čija je kora pravi prirodni aspirin

Od davnina se koristi u narodnoj medicini, a danas je stvoreno puno varijeteta koji ukrašavaju dvorišta i parkove.

Foto: Depositphotos/claudiodivizia
  • 412
  • 66
  • 1

U svijetu postoji preko 350 različitih vrsta vrba koje se razlikuju po visini stabla, boji kore, listovima i zahtjevima za uzgajanje. Od davnina koristi se u narodnoj medicini, a danas je stvoreno veoma mnogo varijeteta koji ukrašavaju dvorišta i parkove.

Rastu na sjevernoj hemisferi dok su na južnoj veoma rijetko prisutne. Prilično lako se međusobno ukrštaju i zbog toga ih je dosta teško identifikovati. Zbog te raznovrsnosti, imaju drugačije zahtjeve kada je u pitanju klima, kvalitet zemljišta, snabdjevenost vodom. Lako se razmnožavaju vegetativno i generativno pa zbog toga predstavljaju i simbol plodnosti, obnove i novog života. Istovremeno, žalosna vrba znak je tuge i smrti. Možemo reći da se sa ovim drvetom rađamo, živimo, liječimo i umiremo.

Ljekovita bijela vrba cvjeta u aprilu

U narodnoj medicini posebno je cijenjena bijela vrba (Salix alba). Njeno stablo je visoko do 30m, a listovi kopljasti. Cvjeta krajem aprila i tokom maja. Sakupljaju se vrhovi mladih grančica i takozvane mace tokom proljeća, a preko cijele godine može se sakupljati i kora sa stabla i grana. Najkvalitetnija je kada se uzme u proljeće.

Guli se sa mladih grana i suši u hladovini. U zavisnosti od njene debljine i uslova, sušenje traje od jedne do dvije sedmice. Kada je osušena, sječe se na sitnije komade i čuva u posudi na tamnom i suvom mjestu.

Podižu zasade vrbe i brendiraju korparstvo

Treba napomenuti da se liječenje ovim drvetom može sprovesti samo u dogovoru sa liječnikom. Upotreba pripravaka od vrbove kore ne preporučuje se trudnicama, astmatičarima, maloj djeci, osobama koje imaju čir na želucu, onima sa alergijom na salicilnu kiselinu i koji imaju osjetljiv probavni sistem.

Najčešće se upotrebljava kao čaj ili u obliku tinkture. Koristi se za jačanje organizma, detoksikaciju, čišćenje krvi, pomaže kod raznih upala, visoke temperature, hemoroida, dijareje, protiv bolova, nervne rastrojenosti, problema sa kožom (osipi, manji čirevi) ili sa osteoartritisom.

Napravite vino od njenih pupoljaka

Za pripremu vina od ove biljne vrste potrebno je 25dg mladih vrhova i pupoljaka preliti sa 0,5l vina i 0,5l vode i ostaviti da stoji 16 sati. Poslije toga sve se kuha sat i 40 minuta na laganoj vatri. U toku dana se u gutljajima pije na svakih pola do jednog sata. Ukupna količina popijenog vina ne smije biti veća od dvije šolje.

Kora vrbe je i prirodni aspirin. Najdjelotvornija je kod one starije od tri godine. Kada se osuši možemo je samljeti u prah, koji pomaže kod kiseline u želucu. Potrebno je konzumirati prije obroka dva do tri grama rastvorenog u vodi.

Atraktivan ukras u dvorištima i parkovima

Kao biljna dekoracija, veoma su zanimljive. Za svaki prostor postoji odgovarajući varijetet. U našim parkovima veoma je česta žalosna vrba (Salix babylonica). Poslednjih godina veoma je rasprostranjena i kovrdžava koja popularnost duguje uvrnutim granama.

Argentinska vrba pogodna je za manja dvorišta i površine. To je stablo ili grm malih dimenzija, ali koje brzo raste. Može da se uzgaja u posudama na balkonima i terasama.

Magnoliju je najbolje saditi udaljenu od drugih vrsta, u djelimičnoj sjeni

Švajcarska se odlikuje sporim rastom. Grane su gusto raspoređene i tvore kompaktnu krošnju. Listovi imaju karakterističnu sivo - zelenu boju.

Popularne su još i lovor, srebrna, ljubičasta vrba i mnoge druge. Sve se one razliku po ljepoti listova, visini, boji kore. Njihova prednost je i što se lako održavaju.


Tagovi

Vrste vrba Bijela vrba Žalosna vrba Mlade grane Vrbova kora Vrbovo vino Čaj od vrbe Biljna dekoracija Ljubičasta vrba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.