Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virak
  • 02.05.2018. 07:30

Virak - mala ženska apoteka

Virak (Alchemilla vulgaris) je lijepa poljska biljčica, odavno pripitomljena, pa se uzgaja u baščama širom svijeta, ali ne samo zbog izuzetne dekorativnosti, već i zato što ima brojna ljekovita svojstva, naročito kada je riječ o oboljenjima ženskih reproduktivnih organa.

Foto: Flickr / J. Kitai
  • 4.313
  • 230
  • 0

Tragajući za eliksirom života, stari alkemičari su, obilazeći šume i livade, otkrili biljku u čijim su se ljevkastim, sivozeleni listovima, poput dragulja, presijavale kapi rose. Opčinjeni nesvakidašnjim izgledom divljeg žbunića, prvobitno su mu pripisivali magična svojstva da bi se vremenom otkrila izuzetna ljekovitost virka, a o tome koliko je bio cijenjen, dovoljno govori njegov latinski naziv Alchemilla, izveden iz riječič alkemija. Virak je koristan i u kuhinji - mladi listovi se koriste kao dodatak salatama kojima daju osvježavajući, gorkast ukus.

U vrtu, saksiji, čak i u kući

Poznata i kao gospin plašt, vrkuta, biserak i plašt djevice Marije, ova višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža potiče iz brdovitih predjela Evrope i zapadne Azije, gdje raste po obodima šuma i na vlažnim, sjenovitim livadama. No, virak se odavno udomaćio u vrtovima širom svijeta, jer izgleda vrlo dekorativno u bordurama, ali i kao pokrivač tla u hladovitim dijelovima bašte, gdje ostalo rastinje slabije uspijeva. Njega ove biljke vrlo je jednostavna, a dobra vijest je to da se se može uzgajati u saksiji, na terasi, čak i u zatvorenom, te da i u tom slučaju zadržava ljekovita svojstva, pod uslovom da joj se obezbijjedi organska prihrana.

Pripremite sjeme na pravilan način

Sjeme virka, koje se može nabaviti u bolje snabdijevenim vrtnim centrima ili preko interneta, trebalo bi nekoliko sedmica prije sijanja držati u frižideru u poklopljenoj, izbušenoj posudi, dopola ispunjenoj pijeskom, koji se mora redovno vlažiti. Stratifikacija, kako se naziva taj postupak, podstiče klijanje, razlažući tvari iz sjemena, koje, radi zaštite od nepovoljnih uslova, sprečavaju razvoj zametka. Potom ga posijte u posudu sa rastresitom, plodnom zemljom i redovno orošavajte: izdanci će se pojaviti za otprilike tri sedmice, a kada dostignu visinu od desetak centimetara, možete ih presaditi u vrt (na razmaku od 30 cm) ili saksiju. Inače, osim sjemenom, biljka se može razmnožiti i dijeljenjem busena, u proljeće ili u jesen.

Skromni zahtjevi virka

Ovaj ljupki zeleni žbunić, koji ne prelazi visinu od 40 cm, može uspijevati na suncu, ali mnogo više mu odgovara sjenovita pozicija. Nije mu neophodna posebna njega, osim povremenog zalivanja u najtoplijim periodima godine ili u slučaju dugotrajnijeg izostanka padavina, međutim, voda se mora dodavati vrlo umjereno, jer ne podnosi previše vlage. Od maja do jula izbijaju cvjetne drške na kojima se formiraju cvasti sa sitnim žutim cvjetićima i to je vrijeme kada se biljka sakuplja u ljekovite svrhe.

Virak
Od maja do jula je vrijeme kada se biljka sakuplja u ljekovite svrhe (Foto: Pixabay / Hans)

Tokom zime, virku nije potrebna nikakva zaštita, jer odlično podnosi niske temperature, štaviše, listovi su mu poluzimzeleni i većina ostaje na stabljikama, a one koji požute trebalo bi redovno odstranjivati.

Vodite računa o tome da je virak sklon nekontroliranom širenju, pa ako ne želite da vam preplavi dvorište, redovno odstranjujte nove izboje i iskopavajte "odlutale" dijelove rizoma.

Riznica ljekovitih tvari

U fitoterapiji se koristi cijeli nadzemni dio biljke, stabljike listovi i cvjetovi, koji su prepuni ljekovitih supstanci. Zahvaljujući visokom postotku tanina, virak ima astrigentno djelovanje (skuplja tkivo), zbog čega je naročitio koristan za saniranje rana, ali i krvarenja koja su posljedica poremećaja u menstrualnom ciklusu. Obilje fitosterola preporučuje ga u terapiji hormonalnih problema kod žena - za ublažavanje tegoba menopauze, u slučaju neredovno ciklusa, čak i neplodnosti, pritom je to jedno od rijetkih fitoterapijskih sredstava, čija se primjena savjetuje u trudnoći i nakon porođaja, jer jača zidove maternice Ovo važi za sve periode, osim za posljednje četiri sedmice trudnoće, jer može izazvati prijevremene kontrakcije!

Virak sadrži dosta salicilne kiseline i odlično je sredstvo protiv upala, visoke temperature i groznice, poznat je i kao odličan lijek protiv dijareje, ali i izvanredan diuretik, pa se preporučuje u dijetama za mršavljenje. Bogat je vitaminom C i flavonoidima, moćnim antioksidansima, koji jačaju imunitet i preveniraju veliki broj bolesti, a stari travari propisivali su ga i u slučaju nesanice.

Čaj od virka

Kašičicu osušene ili kašiku sveže, usitnjene biljke preliti šoljom vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pet minuta. Procijediti i popiti u malim gutljajima. Konzumirati napitak tri puta dnevno. 

Oblog za bolne grudi

Šoljom vrele vode preliti 4 kašike svježeg ili 2 kašike osušenog virka, pa ostavite da odstoji oko 15 minuta. U još toploj tekućini namočite dvije čiste pamučne tkanine, pa ih privijte na bolne dojke. Držite ih 10 minuta, a proceduru možete ponoviti tri puta dnevno. 

Autor: Angelina Čakširan


Tagovi

Virak Alchemilla vulgaris Ljekovitost virka Sjeme virka Njega virka Vrkuta