Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vidova trava
  • 02.07.2018. 07:30

Vidova trava ili očanica - ljekovita proročica

Vidova trava (vidac, vidovica, vidovača, očanica) je veoma rasprostranjena biljka kod nas, a dokazano pogoduje zdravlju. Pogledajte nekoliko recepata.

Foto: Flickr/Gertjan van Noord
  • 5.426
  • 54
  • 0

Vidova trava (vidac, vidovica, vidovača, očanica) je veoma rasprostranjena biljka kod nas, a dokazano pogoduje zdravlju. 

Potražite vidovu travu na njivama

Vidova trava (Euphrasia officinalis) je poluparazit, sa usisnim korijenjem, pomoću kojeg se pričvršćuje na susjedne biljke, crpeći njihove mineralne soli i hranjive sastojke. Najbolje uspijeva na umjereno vlažnim i zapuštenim mjestima, ali i na oranicama, posebno gdje je zasijana pšenica. Može se pronaći u pojasu hrastovih šuma, na livadama i pašnjacima. Prisutna je širom svijeta, izuzev u tropskim predjelima, zbog neodgovarajuće klime. To je jednogodišnja biljka koja dostiže visinu od pet do 15 cm. U gornjem dijelu je razgranata i obrasla mekim dlačicama. Listovi su jajasti, na vrhu oštro nazubljeni, naspramno rapoređeni. Bijeli ili blijedoljubičasti cvjetovi formiraju se u pazusima biljke i podsjećaju na oči. Upravo je tako i nastalo ime. 

Vidova trava se suši prije korištenja

Vidac cvjeta od jula do oktobra i u tom periodu se sakuplja cijela biljka, a odsjeca se nadzemni dio. Potrebno je obratiti pažnju da se na istom lokalitetu ostavi bar trećina biljaka, zbog daljnje reprodu­kcije. Ima gorak ukus, a cvjetovi blag miris. Korijen nije za upotrebu. Potrebno je da se osuši u hladovini, na toplom i vjetrovitom mjestu. Potom se usitnjava i čuva se u posudi. Koristi se u pripremi različitih preparata. Sadrži: glikozid rinantin, eterično ulje, masno ulje, smolu, ugljene hidrate, vitamin C i drugo. 

Vidac
Listovi su jajasti, a cvjetovi bijeli ili blijedoljubičasti (Foto: Flickr/gailhampshire)

Ljekovitost vidove trave

Vidova trava djeluje adstrigentno (vezuju za sebe bakterije) i protuupalno. Koristi se u narodnoj medicini, naročito kod bolesti očiju (blefaritis, konjuktivitis, bolesti očnih mišića i nervi). Pomaže i kod promuklosti, prehlada i želučano-crijevnih problema. Izvana se koristi za pripremanje obloga.

Čaj od vidove trave

Potrebno je 2-3 g osušene usitnjene biljke preliti sa 150 ml ključale vode. Ostaviti u poklopljenoj posudi 10-15 minuta i procijediti.  U toku dana popiti tri šalice nezaslađenog svježeg čaja - jednu šalicu prije svakog obroka.

Čaj od vidove trave za vanjsku upotrebu

Prelijte 2 g usitnjenje, osušene biljke sa 100 ml hladne vode. Kratko kuhajte, pa procijediti kada se ohladi. Više puta u toku dana ispirajte oči ili upaljenu sluzokožu.

Ulje za lice od vidove trave

Napunite dvije trećine staklene tegle sa sitno sjeckanim vidcem i prelijte maslinovim uljem. Dobro zatvorite teglu i držite na suncu ili toplom mjestu šest sedmica uz svakodnevno mućkanje. Nakon toga ulje procijedite. Čuvajte ga u tamnim staklenim bočicama. Svako veče čistite kožu lica, vrata i dekoltea ili koristite za masažu.

Vidova trava protiv kijavice

Prelijte žličicu vidove trave sa 2,5 decilitra vrele vode i ostaviti poklopljeno pet minuta. Potom procijediti i dodati pola žličice soli. Otopinu lagano ušmrkajte u nosnice. Ponavljajte dva do tri puta sedmično, ali uvijek sa svježe pripremljenim čajem. 


Tagovi

Vidac Vidova trava Oblog Čaj Bolesti oka Kijavica


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.