Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasadničarstvo
  • 26.05.2019. 18:00
  • Raški okrug, Vrnjačka Banja

U porodičnom rasadniku Stanojčić cvjeta 60 vrsta magnolija

Magnolija je generacijska biljka. Traje i nekoliko ljudskih života. A sama proizvodnja magnolija, koja će nekom raskošno cvjetati, zahtijeva dugotrajnu posvećenost. Porodica Stanojčić iz Vrnjačke Banje kaže da to nije posao koji će preko noći donijeti zaradu. Od sjemena do ukrasa u bašti potrebno je da prođe i po nekoliko godina.

Foto: Biljana Nenković
  • 478
  • 59
  • 0

Zaštitni znak porodice Stanojčić iz Vrnjačke Banje, u susjednoj Srbiji, su sadnice magnolije. U njihovom rasadniku je preko 60 vrsta ove, kako je zovu, kraljice proljeća.  Ali kad prođe proljeće za rasadničare posao morao da se nastavi dalje. Kako kaže Vladan Stanojčić, četvrta generacija u porodičnom rasadniku, ovo nije posao kratkog dana. Još njegov pradjeda je bio cvjećar i prvi koji je u Vrnjačkoj Banji zasadio pejzažne forme, koje su prepoznatljive sa nekadašnjih razglednica iz ovog mjesta.

Mukotrpan rad od sjemena do prvog cvijeta

Magnolija je očarala ovu porodicu zbog raskošnih cvjetova u proleće. "Kasnije smo počeli da gajimo i sorte koje cvjetaju i preko ljeta, poput zimzelene magnolije, takozvane grandiflore, koja od juna do septembra daje kremasto-bijele cvjetove. Obično ljudi misle da postoji magnolija sa ljubičastim cvjetovima, ali ona u zavisnosti od sorte daje nekoliko desetina nijansi različitih boja. Ali, dok se dođe do sadnice koja će nas očarati cvjetovima, potrebno je dosta rada u rasadniku", kaže Vladan Stanojčić.

Magnolija je generacijska biljka i traje do nekoliko ljudskih života

Razmnožavaju se iz sjemena i reznica. Ponekad je potrebno i tri godine i isto toliko rasađivanja da bi sadnica bila spremna za prodaju, odnosno sadnju na stalno mjesto.

Vladan kaže da je magnolija otporna biljka. Treba je zalivati i đubriti dok se ne ukorjeni, a za ostalo se pobrine priroda. Treba je rezati posle cvjetanja, ali može i u toku ljeta. U februaru cvjetaju bijele sorte, a do maja na scenu stupaju tamniji varijeteti.

Magnolije iz Srbije u Tadžikistanu

Magnolije su dugovječne, to je generacijska biljka i potraje u dvorištima i do nekoliko ljudskih života. 

"Iako su magnolije najviše tražene upravo u proljeće kada cvjetaju, preporučujem da se o njihovoj sadnji razmišlja u ostalim godišnjim dobima. Treba joj obezbjediti dovoljno prostora da se razvija, jer je to za ovu nježno i graciozno drvo presudno, ako želite da uživate u njenim cvjetovima", dodaje Vladan.

Forma magnolije je različita, od patuljaste do srednjeg rasta i one koje kao drvo rastu u visinu i do 20 metara. Potiču iz različitih krajeva svijeta, te je jedna od sorti u Vladanov rasadnik došla iz Australije. S druge strane njegove sadnice magnolije otputovale su prošlog mjeseca  u Tadžikistan i krasit će zelene površine aerodroma u glavnom gradu Dušanbe.

Rasadničari još u doba kralja Petra

Tradicija rasadničarstva u ovoj porodici duga je više od 100 godina. Vladanov otac Dragan priča da je još njegov djeda bio cvjećar za vrijeme vladavine kralja Petra.

Zaštitni znak porodice Stanojčić iz Vrnjačke Banje su sadnice magnolije

"Pričao mi je kako su se u Vrnjačkoj Banji sadile lipe i kako su dobijali te sadnice iz drugih rasadnika da bi je oplemenili. Bilo je to uoči posjete kralja Petra. Te lipe još uvijek su u Banji. Pejzažne forme koje i danas postoje ispred glavnog izvora vode, sadio je prvi moj deda. Biljke su nam u krvi. I moj otac je bio rasadničar, a ja i Vladan smo posebno zavoljeli magnolije, iako imamo još preko 200 vrsta lišćara i četinara", kaže Dragan Stanojčić.

Drvo za kojim je tragao Luj XIV

Magnolija vodi porijeklo iz Sjeverne Amerike. A ime je dobila po botaničaru Pierru Magnolu, koga je Luj XIV poslao u svet da traži najlepše biljke po cijelom svijetu za čuveni Versajski vrt.

Specifična je po tome što prvo cvjeta, pa onda olista, ali to ne umanjuje njenu ljepotu. Ali, da bi procvjetala na stalnom mjestu potrebno joj je tri do četiri godine. Takozvana zvjezdasta magnolija cvjeta godinu dana poslije sadnje, ali sporo raste. Porijeklom je iz Japana i ima zvjezdaste cvjetove veličine do čak 10 centimetara.


Tagovi

Magnolije Krajica proljeća Rasadničarstvo Zimzelena magnolija Grandiflore Sjeme Reznice Cvjetovi Vladan Stanojčić


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"