Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrijska konoplja
  • 26.05.2020. 13:30

U planu intenziviranje proizvodnje i izvoza industrijske konoplje iz BiH

Ukoliko bi se uključile i relevantne institucije, poput poljoprivrednih instituta, ali i ministarstva poljoprivrede, uzgoj konoplje imao bi i stručnu podršku, kao i odgovarajuću zakonsku regulativu, a koja bi bila u skladu sa propisima EU.

Foto: Depositphotos/stokkete (ilustracija)
  • 185
  • 31
  • 0

Domaći proizvođači ljekovitog i aromatičnog bilja i dalje nastavljaju sa snabdjevanjem naše farmaceutske industrije neophodnim sirovinama, zahvaljujući podršci Sweden/USAID FARMA II projekta.

Za uzgajivače ljekovitog bilja, uskoro besplatan Priručnik o sakupljanju bilja

"Dobili smo odobrenje od Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske da možemo krenuti sa uzgojem i proizvodnjom organske industrijske konoplje", priča Nedeljko Kusturić, vlasnik firme Prirodno bilje, iz Banja Luke. 

Nagalašava da je ovo dobra vijest jer već imaju i kupca iz Njemačke. Uzgoj organske konoplje je nov na našem tržištu, ali i za njega lično tako da je zbog toga veoma uzbuđen. 

Fokus na slabo razvijena seoska područja

Poslovanje se stalno širi tako da na 80 hektara trenutno proizvode preko 150 tona ljekovitog i aromatičnog bilja. Najviše su zastupljeni kamilica, menta, bosiljak, neven i matičnjak.

U cilju podrške razvoja "Prirodnog bilja", Vlada Švedske i USAID, pomogli su ovoj firmi 2010. godine prilikom kupovine traktora, sa potrebnom opremom, sušilicama i sjeckalicama za biljke. Krajem prošle godine, takođe su ih podržali kod nabavke specijalizovane mašine za odvajanje lista od stabljike, kako navodi farmabih.ba.

Uzgoj industrijske konoplje se isplati tri puta više nego uzgoj kukuruza

"Glavni cilj proširenja prerađivačkih kapaciteta je otvaranje mogućnosti za unapređenje i rast proizvodnje, ali i zapošljavanje dodatnih radnika. Posljednja investicija FARMA II projekta obezbjedila je da broj poljoprivrednika sa kojima radimo povećamo na 120, sa dosadašnjih 100", navodi Kusturić. Dodaje da su se fokusirali na proizvođače iz slabo razvijenih seoskih područja, iz opština poput Bihaća, Teslića, Tešnja, Drinića, Bosanskog Petrovca. 

U planu plantažni uzgoj industrijske konoplje

Aktuelna situacija sa pandemijom COVID-19 virusom samo je naglasila značaj stabilne domaće proizvodnje, koju nije moguće ostvariti bez odgovarajućih sirovina i neophodnog repromaterijala, ali i nezavisnosti od uvoza, u cilju nesmetanog odvijanja proizvodnje finalnih proizvoda. 

"Od ukupno 150 tona sušenih biljaka, 80 odsto prodajemo našim farmaceutskim kompanijama, 10% proda se farmaceutskim firmama iz inostranstva dok se preostalih deset procenata upotrijebi za proizvodnju biljnih čajeva koji se izvoze u Italiju, ali se isto tako prodaju i u BiH", objašnjava Nedeljko. 

U BiH je legalno uzgajati industrijsku konoplju?

Takođe očekuje da će se povećati i broj poljoprivrednih proizvođača sa kojima sarađuje. Planira da projekat plantažnog uzgoja industrijske konoplje bude samo početak ozbiljnije i organizovanije proizvodnje ove biljke u našoj zemlji, ali i da se intenziviraju i izvoz i proizvodnja industrijske konoplje u predstojećem periodu. 

Očekuje se i podrška nadležnih institucija

"Od ove biljke u svijetu proizvede se preko 200 proizvoda. Njeno sjeme našlo je primjenu u prehrambenoj industriji, a stabljika konoplje ima veću energetsku vrijednost od bukovog drveta", kaže ovaj poduzetnik. 

Prema njegovim riječima, očekuje da se u ovu priču uključe i relevantne institucije, poput poljoprivrednih instituta, ali i ministarstvo poljoprivrede. Na taj način uzgoj konoplje imao bi i stručnu podršku, kao i odgovarajuću zakonsku regulativu, a koja bi bila u skladu sa propisima u Europskoj uniji. 


Tagovi

Uzgoj ljekovitog bilja Uzgoj industrijske konoplje Organska konoplja Nedeljko Kusturić FARMA II Poljoprivredni proizvođači Domaća proizvodnja Sušene biljke Farmaceutske kompanije Plantažni uzgoj Energetska vrijednost


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.