Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nihada Mehičić
  • 10.03.2017. 12:00

U Nihadinom vrtu za svaki organ biljka postoji!

Prije punih 20 godina Nehida Mehičić iz Gornje Tuzle počela se s porodicom baviti uzgojem ljekovitog bilja. Danas se bavi uzgojem ehinacee, nevena, lavande, smilja, ali posjeduje i malinjak od pet duluma, šljivik, orahe, lješnjake, borovnice, kamčatku, aroniju i goji bobice!

Foto: Arhiva Nehide Mehičić
  • 4.966
  • 442
  • 0

Još 1997. godine Nihada Mehičić iz Gornje Tuzle ispod planine Majevice, sa porodicom se počela baviti uzgojem ljekovitog bilja. Krenula je, kaže, iz vlastite potrebe i znatiželje pa počela proširivati kulture. Uz ljekovito bilje, okrenula se i voćarstvu.

Danas se bavi uzgojem ehinacee, nevena, lavande, smilja, ali posjeduje i malinjak od pet duluma, šljivik, orahe, lješnjake, borovnice, kamčatku, aroniju i goji bobice!

Nihada Mehičić

"Počela sam proširivati po malo kako su koje kulture bile potrebne. Ove godine 2017. smo proizvodnju proširili sa šljivama i lješnjacima i brzo rastućim drvetom paulovnija. U svim našim projektima je kompletno četiri člana porodice i dvoje unuka koji su mali ali od velike pomoći. Naše proizvode plasiramo po BiH. Suradnike trenutno nemamo ali ih potražujemo pošto bi proširili proizvodnju, ali i počeli s izvozom", kaže nam vrijedna Nihada čije proizvode od ljekovitog bilja su prepoznali mnogi.

Lijekovi iz prirode

Naime, ljekovito bilje primjenjuju na razne načine i pomažu mnogima kojima je zdravlje narušeno. Bilo savjetima za ishranu i upotrebu bilja, čajevima i ostalim preparatima.

"Čistim sokovima iz bilja radimo masaže, obloge, kataplazme sa smjesama od ljekovitog bilja, razne tinkture, mehleme čajeve, jastučiće za nesanicu, reumatske jastučiće itd", navodi ona.

Tako kod nje nastaju tinkture koje su sastavljene od čistog bilja i obloge za bolesti kao naprimjer ciste, bolesti zglobova, kičme, koljena, ramena itd, ali i oboljenja kože poput psorijaze, ekcema, gljivičnih oboljenja noktiju, venskih čireva na nogama.

"Dolazili su nam i pacijenti sa težim oboljenjima jetre, pluća, želuca, debelog crijeva, prostate i mnogih ostalih bolesti. Uspješno bogu hvala obavljamo čišćenje organizma sa ovim tretmanima koje smo naveli. Pošto radimo porodično, sve je uzgojeno na najprirodniji način. Želimo pomoći sa našim dugogodišnjim iskustvom sa onim što nam je dragi bog podario. Za svaki organ biljka postoji", objašnjava Nihada čija porodica nudi metode alternativne medicine biljnim preparatima za urirarni trakt (bubrezi, mokraćni kanali, mokraćna bešika, prostata, ešerihija coli bakterija, virusna, zarazna oboljenja polnih organa), ginekološke probleme (zastoj menstracije, ciste na jajnicima i maternici, ranica na grliću, miomi, upalni procesi), crijeva (katar crijeva, bolovi u stomaku, čir, nadutost trbuha, zatvor stolice i još mnogobrojna oboljenja).

Ulje i tinktura od kantariona

Želite probati voće, dođite i naberite!

Vezano uz voće, šljivu i lješnjak posadili su u jesen prošle godine kada su i ubrali prvi rod maline. U prvoj godini berbe ubrali su 4,5 tona maline koju su prodavali, ali i od nje pravili liker i vino.

"Sva znanja naša su se sticala na sve četiri strane svijeta. Želimo pomoći na način za koji imamo veliko iskustvo", kaže vrijedna poljoprivrednica koja je ujedno i pozvala sve koji žele probati prirodno uzgojeno voće da dođu s ambalažom do Gornje Tuzle i naberu si!

Koliko ljekovitih proizvoda nude, ali i voća i voćnih prerađevina, možete vidjeti i na facebook stranici "Ljekovito bilje nihada", posjetiti ih ili nazvati na 061 267-652.

Foto: Arhiva Nehide Mehičić


Fotoprilog


Tagovi

Nihada Mehičić Ljekovito bilje. Voće Eko proizvodnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.