Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rainbow Rose
  • 25.11.2017. 07:00

U čemu je tajna ruža duginih boja?

Za dobivanje ruža duginih boja potrebni su dobro poznavanje biljnih procesa, rascvjetane bijele ruže i slastičarske boje.

Foto: pixabay.com/Free-Photos
  • 452
  • 28
  • 0

Sve više ljudi u svom vrtu želi imati ruže duginih boja (Rainbow Roses). One doista postoje, ne nastaju pomoću trikova, ali daleko od toga da je do njih jednostavno doći. I za sada se, mogu jedino nabaviti rezene, za vazu. Osobom koja ih je na neki način "stvorila" mnogi smatraju nizozemskog agronoma Petera van de Werkena. Bilo je to sredinom devedesetih prošloga stoljeća i na ovu ružu mnogi gledaju kao na rezultat spoja njegova znanja vezanog uz biljne procese i cvjećarstva kojim se bavi kao hobijem. Još uvijek ih uzgaja na relativno maloj površini, no kako postaju sve traženije i njihova proizvodnja se povećava.

Riječ je o pravoj ruži čije latice nisu jednobojne već se sastoje od sedam različitih boja.

I kao takva privlači sve veću pozornost ljubitelja cvijeća. Za cijenu jedne u Nizemskoj je prosječno potrebno izdvojiti pet eura.

Patentirani proces bojenja

Sjeme za ruže duginih boja nude se na prodaju i putem raznih internetskih stranica, pa de Werken savjetuje potencijalne kupce da ne nasjedaju na to, jer se ovakve ruže još uvijek mogu nabaviti isključivo kao rezani cvjetovi, ali ne i njihovo sjeme, te upozorava ljubitelje cvijeća da ne troše novac na narudžbe sjemena, jer ružu duginih boja, neće uspjeti uzgojiti.

Naime, do ovakvih šarenih ruža dolazi se patentiranim procesom bojanja, detalje koje Nizozemac Peter van de Werken ne otkriva u cijelosti, no donekle je poznato kako je baza svega rascvjetana bijela ruža, čija se stabljika po dužini mora pažljivo razrezati na nekoliko dijelova, a potom svaki dio staviti u jednu od čaša vode u kojima je prethodno rastopljena neka od jestivih boja kakve se upotrebljavaju u slastičarstvu.

Čini se jednostavno, ali vjerojatno nije. U protivnom bi većina domaćinstava u vazi imala barem jednu ružu s laticama duginih boja. Ovako, nabaviti se mogu jedino putem nekoliko nizozemskih tvrtki kojima de Werken isporučuje svoje ruže duginih boja.

Foto: pixabay.com/Free-Photos


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Dugogodišnja je novinarka u području poljoprivrede.