Pretraga tekstova
Zime su sve toplije pa ukrasne biljke koje ste do sada unosili u zatvoreni prostor ipak mogu ostati vani. Koje su to i na što ipak paziti?
Još uvijek imamo priliku uživati u babljem ljetu, sunčanim i toplim oktobarskim danima. No, noćna i jutarnja temperatura je sve niža i treba razmišljati o unošenju cvijeća s terasa i balkona u zatvoreni prostor.
Budući da su zime i na kontinentu toplije iznad prosjeka, dio ukrasnog bilja može ostati vani.
Biljkama poput lavande, kadulje i ružmarina neće smetati hladnoća.
Maslina, lovor, olenadar mediteranske su biljke, no preživjet će temperaturu do -5°C.
Gotovo isto je s citrusima poput limuna, kumkvata i mandarine, koji također mogu podnijeti temperaturu do -5°C.
Petunija, begonija, kadifa i neven su osjetljivi na mraz, no mogu preživjeti blage zime.
Na zimsku, nižu temperaturu otporne su maćuhice, tulipani, narcisi, jaglaci i turski karanfil.
Bez obzira što mogu podnijeti hladnoću, navedene biljke stavite u zavjetrinu, na južnu ili zapadnu stranu, a po mogućnosti i pod nadstrešnicu.
Dodatno ih možete zaštititi tako što ćete posudu u kojoj su posađene umotati jutom ili ih možete staviti u veću posudu, a prostor između njih ispuniti novinama, slamamom, lišćem, folijom s mjehurićima i sl. Također supstrat možete prekriti malčem.
Zimi smanjite zalijevanje, ali nemojte dopustiti da potpuno presuši, posebno ako su temperature više. Sušenje zbog manjka vode može dodatno oslabiti biljku.
Pratite prognozu i kod najave većeg minusa ih umotajte jutom, s više slojeva agritekstila i sl. ili unesite u zatvoren prostor poput verande, garaže, haustora gdje temperatura nije previsoka.
Tagovi
Cvijeće na otvorenom Biljke na otvorenom Maslina na balkonu Tople zime Oleandar na balkonu Zaštita cvijeća
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Svjetski je dan jaja - evo 7 zanimljivosti
Svjetski dan jaja obilježava se 2. petka u 10. mjesecu. Evo sedam zanimljivosti o namirnici koju gotovo svaki dan konzumiramo: Ljudi konzumiraju jaja tisućama godina. P...