Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovite trave
  • 12.07.2022. 11:00
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Trava iva, od mrtvog pravi živa - vrijeme je za berbu

Brojni travari iz BiH i Srbije stigli na manifestaciju "Dani branja trave ive" koja ima cilj razvoja sesokog turizma i edukaciju o ljekovitim travama

Foto: Sakib Smajlović
  • 593
  • 87
  • 0

U organizaciji Nacionalnog parka (NP) "Drina" iz Srebrenice na nekada čuvenom lovištu Bijele vode održana je treća manifestacija "Dani branja trave ive". Teucrium montanum u narodu je poznata i kao gorsko smilje, raste na suhim i krševitim područjima u malim okruglim busjenovima.

Listovi su joj bez peteljke, s donje strane bijele boje i dlakavi, a s gornje tamnozeleni dok su joj cvjetovi koji se formiraju na vrhovima grančica, privlačne blijedožućkaste ili bijele boje, a cvjeta od juna do septembra. 

Stigli brojni travari

Veliki broj ljubitelja prirode i ljekovitih trava, ali i znatiželjnika, iz Srebrenice, Bratunca i Bajine Bašte u Srbiji, u ranim jutarnjim satima krenuli su u berbu ive, ali i drugih ljekovitih biljaka, koje uspijevaju na ovom netaknutom prirodnom lokalitetu.

Hobisti iz BiH i Srbije u pohodu na ljekovito bilje

Doktor Radomir Pavlović, direktor NP "Drina", za Agroklub, kaže da je cilj ove manifestacije promocija ljepota ovog lokaliteta i svega onoga što ovdašnja priroda nudi.

"Ovom prigodom, otvorena je i planinska kućica, koja će biti na raspolaganju posjetiocima Bijelih voda, a posebno mladim istraživačima, učenicima i studentima. Nije izostalo takmičenje u raznim sportskim disciplinama, kao i druženje berača ive i drugih ljekovitih trava", pojasnio je Pavlović.

Manifestacija i drugi projketi koje provode, kako ističe imaju cilj očuvanja prirodne sredine i razvoj seoskog turizma na prostoru kao i donošenje prihoda seoskom življu od prodatih poljoprivrednih proizvoda, kućne radinosti i smještaja turista u ovdašnjim domaćinstvima.  

Radava i Ljeskovik su najveća staništa ljekovitih biljaka

Prema njegovim riječima, lokaliteti Radava i Ljeskovik su najveća staništa ljekovitih biljaka koje uspijevaju na krečnjačkim površinama. U ovom mjesecu će i u Klotjevcu, organizirati još jednu manifestaciju branja ive te otvoriti planinsku kućicu na atraktivnom turističkom lokalitetu Šarena bukva. 

Stigli brojni travari 

Stručno predavanje o ljekovitim travama održao je Božo Živanović, uposlenik NP "Drina". Iva sadrži tanin, metanol, petrolejski eter, hloroform i etilni acetat. Još u antiko doba se koristila kao lijek. Okus joj je gorak, a iskustva mnogih su pokazala da pomaže kod bolesti želuca i crijeva, zatim usta i grla te različitih infekcija.

Mile Radić i Milovan Predragović iz Bratunca, kažu da su ubrali ive i druge trave za svoje potrebe, ali će jednu količini podijeliti komšijama i prijateljima, a od ovih biljaka prave čajeve. Dodaju i kako su zbog godina odabrali pristupačniji teren, a oni mlađu su otišli travu brati po vrletima, gdje je ima više.

Berači sakupljaju biljke za vlastite potrebe i prodaju

Lazo Blagojević je u društvu s Milom Rajkanovićem, poznatim bratunačkim travarom ubrao veće količine ive za svoje potrebe, ali i za poklone, dok će Mile rezati, sušiti i pakovati stabljike za prodaju.

Šta simbolizuje trava iva, a za šta koristiti broć?

"Zanimanje travara naslijedio sam od oca Milana. Može se i zaraditi, ovo je meni hobi koji usput donosi dodatan prihod penzionerskom budžetu", kaže Rajkanović, dodavši kako raspolaže svim vrstama ljekovitih trava za liječenje raznih bolesti, osim karcinoma.


Fotoprilog


Tagovi

Iva trava Ljekovito bilje Čaj Lazo Blagojević Milo Rajkanović Mile Radić Milovan Predragović Božo Živanović NP Drina Radomir Pavlović Dani branja trave ive


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]