Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovačko smilje
  • 06.07.2017. 08:00

Svijet traži 4 tone ulja smilja godišnje

Korzika proizvodi najviše ulja smilja primjerenijog za parfumerijsku industriju. Hercegovačko ima prednost u smislu komponenti koje su za aromaterapiju i antiage industriju jako važni. Zato je mješavina ta dva ulja najbolji izbor.

Foto: Bigstock/fotomem
  • 953
  • 70
  • 0

Potražnja za uljem smilja je u proteklih godinu dana porasla. Do nedavnih tonu godišnje, danas čitav svijet treba oko 4 tone godišnje. Koja je uloga hercegovačkog smilja u ovoj priči, kako zaštititi kvalitetu eteričnih ulja proizvedeni u BiH, planirati organsku proizvodnju, promovirtati proizvodne mogućnosti u BiH, bile su samo neke od tema info dana ljekovitog i aromatičnog bilja kojega je organizirala Privredna/Gospodarska komora FBiH.

Pomoć iz SAD-a

Gost ovoga događanja bio je Robert Pappas, doktor znanosti u oblasti kemije, redoviti prof. na Indiana University, specijaliziran za savjetovanje u proizvodnji i kontroli kvalitete eteričnih ulja, kozmetike, parfumerijskih proizvoda, aromaterapije, farmaceutskih proizvoda, te osnivač Essential oil University, koji sadrži najveću online bazu podataka o eteričnim uljima, tisuće GS/MS analiza gotovo svih eteričnih ulja u čijem je sastavu i jedan od najvećih laboratorija za kemijsku analizu eteričnih ulja u SAD-u.

Pappas je došao istražiti proizvodne mogućnosti BiH te pomoći plasirati proizvode na inozemna tržišta. Govorio je i o razlikama kvalitete hercegovačkog ulja od smilja u odnosu na krozikanski, kojega nema dovoljno pa se u aromaterapiji miješaju upravo ta dva ulja, navodi dnevnilist.

Rješenje je udruženje

Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH istaknuo je kako udruživanje proizvođača smilja s komorom najbolje rješenje za uspješan rad.

"Naš primarni cilj je zaštititi proizvođae od raznih mešetara koji šire dezinformacije po pitanju tržišta i cijena kada je u pitanju smilje. Želimo napraviti jako asocijaciju kako bi proizvođači i prerađivači zajendo nastupili prema tržištu", rekao je Šantić ističući kako je potrebno napraviti proces brendiranja bh proizvoda.

Najbolja je mješavina ulja

Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja nada se pomoći od dr. Pappasa i to posebno u dijelu kako proizvodnju same svježe mase i eteričnih ulja dovesti na višu razinu.

"Imamo prednost na korzikanska ulja u smislu komponenti koje su za aromaterapiju i antiage industriju jako važni. Njihova su ulja primjerenija za parfumerijsku industriju, ali zato je mješavina njihovog i našeg ulja najbolje rješenje i najbolji izbor", poručio je Dujmović zaključivši kako bi cijena u konačnici trebala biti od 2 do 2,50 KM.

"Destilerije trebaju izvršiti preradu svježe mase smilja, a svoje usluge naplatiti u postotcima od prinosa u ulju, kako se poljoprivredni proizvođači ne bi dodatno izlagali troškovima. Ovaj model i otkup na ovaj način nisu upitni i dio destilerija to već radi, tako da im se poljoprivredni proizvođači mogu javiti kako bi ugovorili termin destiliranja", zaključio je Dujmović.

Foto: Bigstock/fotomem


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Robert Pappas Hercegovačko smilje Otkup smilja Cijena smilja Ulje smilja Smilje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.