Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trava iva
  • 16.09.2023. 13:30

Sve je manje ljekovite ive - kako je pravilno sakupljati?

Ove godine suša je uticala i na travu ivu, pa je značajno sitnija u odnosu na prethodne godine.

Foto: Slobodan Živanić
  • 61
  • 7
  • 0

I ove godine na ozrenskom vrhu Gostilj na 773 metra nadmorske visine, tradicionalno se brala trava iva, Teucrium montanum. Ona se koristi u narodnoj medicini zbog vjerovanja da je "lijek za sve bolesti", a otud i izreka "trava iva od mrtva pravi živa".

Ova ljekovita trava raste na zaštićenom području planine Ozren, zato su u berbu krenuli i stariji i mlađi. Po drugi put je tu i Marko Mitrović iz Rudanke kod Doboja, ističe da je važno sačuvati običaj berbe.

"Prošle godine naučili smo od starijih kako i na koji način se bere. Ne smije se korijen brati, jer treba ostaviti da ponovo može da nikne", kaže Mitrović, ali ima i poruku za sve koji nisu do sada brali travu i bili na Gostilju: "Preporučujem svima i mladim i starijim, ko god može da dođe da iskusi ovo, prije svega jer je ovo čist zrak i zdrava je trava i za čaj i sve." 

Branje se obavlja svake godine 11. septembra.

Iz Slovenije u berbu ive

U narodnu izreku s početka ove priče, vjeruje i Ljubinka Nedeljković iz Slovenije, koja je svoj odmor prilagodila vremenu berbe trave. 

"Ja imam probleme sa želudcem i meni pomaže dosta, tako da ako šta nađem, dobro će biti", kaže Nedeljkovićeva koja ovu biljku isključivo koristi za pripremanje čaja.

Ljekovita biljka pomaže kod raznih tegoba

Zbog njenih ljekovitih svojstava i Jelena Marković iz Doboja dolazi organizirano s komšijama. "Desetak godina već dolazim u branje trave ive. Potrebna je samo dobra volja i svi ljudi koji imaju volju, sve mogu i uzbrdo i nizbrdo i po kamenju", kaže Markovićeva.

Da bi stigla na branje, Bosa Vasić iz Doboja, ustala je u šest sati i uputila se ka Ozrenu.

"Svake godine dolazim ovdje, beremo travu, ljekovita je jako, dobra je za čajeve, pomaže za želudac, za otvaranje apetita i tako lijepo mi je ovdje, čist zrak i tako sabirem", navodi Bosa.

Trava iva, od mrtvog pravi živa - vrijeme je za berbu

Recept za čaj od ive je jednostavan, voda treba da vri, ali ne smije proključati, a kada trava padne na dno, čaj je spreman za degustaciju. Osim u čaj, travu ivu stavljaju i u rakiju, pa osim u čašici za prevenciju bolesti, koriste je i za masažu.

Suša uticala na ivu

Ove godine suša je uticala i na travu ivu, pa je značajno sitnija u odnosu na prethodne godine. Kako priča Nikola Stanković iz Boljanića, iz godine u godinu imaju problem s nedostatkom ove biljke.

"Taj problem naročito je vidljiv ovdje na vrhu Gostilja jer imamo nemarne berače, ali pokušavamo da probudimo svijest među svima. Danas smo se okupili i pripremili makazice da dijelimo beračima, sve više se trava iva iskorjenjuje s vrha Ozrena - Gostilja, zato što čupaju sa korijenjem ne bere se pravilno", kaže Stanković.

Dragić Dujković iz Petrova, koji desetak godina ide u berbu trave ive, kaže da je suša uradila svoje i umanjila prinos. A berba se ovdje ne može zamisliti bez tradicionalne ozrenske pjesme, koje nije nedostajalo ni ove godine. Šargiju i violinu u ruke su uzeli Milenko Savić i Miodrag Jokić.

Zaštićena od UNESCO-a

U cilju očuvanja tradicije Običaj branja trave ive upisan je na UNESCO-ovu listu zaštićenog nematerijalnog kulturnog naslijeđa Republike Srpske.

Inicijativu za zaštitu branja pokrenuli su u Sokolskom društvu iz Boljanića, nakon čega je stigla podrška od dobojskog Muzeja koje je i uz podršku i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, predao kandidaturu, a končanu odluku dala je Komisija Bosne i Hercegovine za saradnju s UNESCO-om i nominirala "Branje trave ive na Ozrenu" za upis na Reprezentativnu listu svjetskog nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Komitet za nematerijalnu svjetsku baštinu UNESCO-a donio je 28. novembra 2018. godine odluku kojom je ovaj element upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne svjetske baštine. Vlada Republike Srpske je krajem decembra 2021. godine proglasila Zaštićeno stanište "Gostilj". Ovom odlukom proglašeno je zaštićeno područje na planini Ozren kao stanište trave ive.


Fotoprilog


Tagovi

Trava iva Ljekovito bilje Berba bilja Ozren Gostilj Marko Mitrović Ljubinka Nedeljković Jelena Marković Bosa Vasić Nikola Stanković Dragić Dujković


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]