Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijeće za dvorište
  • 26.05.2018. 07:30

Šuškavac, salvija, nemesia - zaboravljene kraljice ljetnjih bašča

Odabrati vrstu cvijeća za dvorište svake sezone je izazov. Da li se pridržavate provjerenih kombinacija ili svake godine malo eksperimentirate? Predlažemo vam pomalo zapostavljeno cvijeće, koje je podjednako raskošno kao i današnje, popularno.

Foto: Magdalena Nenković
  • 4.032
  • 51
  • 0

Leje u dvorištu mogu biti od jedne vrste cvijeća, pa do nebrojenih kombinacija. Jedino pravilo koje bi trebalo poštovati je da niže cvijeće sadite uz ivicu leja, a kako ona odmiče u širinu, sadite više cvijeće. Sve ostalo je stvar ličnog izbora. Leje mogu biti jednobojne, u dvije ili više boja. Ovo ljeto, a još nije kasno za sadnju, predlažemo vam šuškavac i salviju. Nekada, kada rasadnika nije bilo u ovolikom broju, domaćice su čuvale sjeme i same proizvodile rasad baš ovih vrsta cvijeća. Njima se pridružuje i nježna nemesija, živopisna, nježna biljka, idealna za terase.

Šuškavac - vrtna zimnica

Slamnati cvijet ili šuškavac je biljka živopisnih cvjetića, koji ukrašavaju bašče, terase i prozore tokom ljeta i jeseni. Grmolikog je oblika, raste do 80 centimetara, a ime je dobila po tome što su joj cvjetovi papirno-slamnate strukture, sakupljeni u glavičaste cvasti. Ukrašavaju bašču raskošnim bojama - žutom, narandžastom, crvenom, ružičastom, a mogu biti i bijeli ili brončano ljubičasti. Cvijet se pojavljuje od juna do oktobra.

Romantično srdašce i dalje osvaja srca, kako ga uzgojiti?

Zanimljivo je da su tokom noći ili u kišnim danima cvjetovi zatvoreni. Najbolje raste na sunčanoj strani, umjereno plodnom, vlažnom i dobro propusnoj zemlji. Ovo cvijeće je u jesen bere i suši na sjenovitom mjestu, a da pri tom cvjetovi ne gube na koloritu, tako da su idealni kao "vrtna zimnica". Ukrašavaju sobe sve do naredne sezone. Cvjetovi se beru dok su poluotvoreni i tokom sušenja će se potpuno otvoriti.

Suskavac
Šuškavac - cvjetovi papirno-slamnate strukture, sakupljeni u glavičaste cvasti

Salvija - crvena ukrasna žalfija

Salvija ili latinskog naziva Salvia Splendens je jedna od najatraktivnijih i najbogatijih cvjetnica. Zovu je još i ukrasna žalfija. Priroda joj je dala ljepotu za oko, ali je zanimljivo da je jedna od rijetkih vrsta cvijeća koje ne mirišu. Najčešće se viđa sa cvjetovima intenzivno crvene boje, koji se počinju otvarati već u maju i traju sve do prvih mrazeva. U jednom cvatu nalazi se od 30 do čak 90 cvjetova. Definitvno je treba saditi na sunčanim pozicijama. Orezivanje joj nije potrebno. Jedini posao je uklanjanje precvjetalih cvjetova. Obratite pažnju - ima jak korijen i dajte joj dovoljno prostora.

Salvija
Salvija je jedna od rijetkih vrsta cvijeća koji ne mirišu

Nemesia - princeza terasa

Nemesia je godišnja sezonska biljka. Cvjetovi su joj sitni u raznim bojama, a ima i vrsta čiji su cvjetovi dvobojni, pa podsjećaju na minijaturnu varijantu ljubičica dan-noć. Idealna je za dekoraciju žardinjera, visećih saksija, ali i leje u vrtu. Zbog niskog rasta uvek je dobar izbor za kamenjare.

Koje je pravo đubrivo za biljke u saksijama?

Ima ih oko 60 vrsta, jednogodišnjih i višegodišnjih žbunastih biljaka i pripada porodici Scrophulariaceae. Potiče iz južne Afrike, ali su se odlično pokazale na našim prostorima. Cvjeta od sredine marta pa do kraja jeseni. Cvjetovi su joj sitni i djeluju nježno. Traži umjereno zalivanje, jer zbog zadržavanja vode u zemljištu dolazi do truleži na korijenu. U toku ljeta nije poželjno ostaviti ih na južnim i zapadnim ekspozicijama zbog jake osunčanosti.

Nemsia
Nemesia - idealna za dekoraciju žardinjera, visećih saksija, ali i leje u vrtu

 


Povezana biljna vrsta

Salvija

Salvija

Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Šuškavac Salvija Nemesia Cvijeće za dvorište Cvijeće za terasu


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!