Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 13.02.2017. 14:00

Stekla znanje o ljekobilju i pokrenila posao

Nakon završene edukacije o uzgoju ljekovitog bilja Jasmina Džinić dobila je certifikat koji joj je omogućio da svoje znanje pretvori u biznis te pruži mogućnost zapošljavanja u ruralnoj sredini.

  • 4.107
  • 467
  • 0

U projektu koji pomaže nevladina organizacija "Žene za žene" iz Sarajeva uključene su mnogobrojne žene iz Bosne i Hercegovine, a među njima je i Jasmina Džinić iz Zavidovića. Nakon završene edukacije o uzgoju ljekovitog bilja dobila je certifikat koji joj je omogućio da stečeno znanje pretvori u biznis te pruži mogućnost samozapošljavanja i u ruralnoj sredini.

Vrijednost biljne proizvodnje je itekako prepoznata, a ova vrijedna mještanka iz sela Džinići se uvjerila i svojim radom dokazala značaj biljne proizvodnje. Jasmina već dvije godine organski uzgaja ljekovito i aromatično bilje koje nakon uzgoja suši i prodaje domaći čaj. Uspješno uzgaja ljekovito bilje na parceli od 3 duluma, a tu se nalazi desetak biljnih vrsta kao što su: menta, kadulja, matičnjak, artičoka, kamilica, neven i metvica.

Ekološki tretirano bilje

Pored uzgoja ona bere i samoniklo bilje na čistim i ekološkim područjima koji su izuzetno bogati ljekovitim biljnim vrstama. Od samoniklog bilja bere gavez, macinu travu i kunicu te od ovog bilja proizvodi i prodaje čajeve, mehleme i ulja.

"Ljekovito bilje koje uzgajam isključivo je organsko i tretirano je ekološki, bez primjene hemijskih sredstava", sa ponosom ističe Jasmina.

Sve biljke Jasmina skladišti i suši u prostoru koji je namijenila isključivo za tu svrhu i to isključivo prirodnim putem u prozračnoj prostoriji. U tu svrhu njen muž izradio je ljese za sušenje bilja.

U prijatnom razgovoru sa Jasminom saznala sam da pored uzgoja čajeva uspješno proizvodi i mehleme i ulja koje izrađuje po tradicionalnoj recepturi, jer kako kaže tradicija je naše bogatstvo.

Skladištenje i otkup

Svoje proizvode uspješno prodaje i izlaže na sajmovima. Budući da je i članica Udruženja žena "Kovači" iskoristila je mogućnost prodaje i izlaganja proizvoda pod logom Udruženja. Nesebičnu podršku ekonomskom osnaživanju pružile su joj sve članice Udruženja.

Pored lokalne prodaje sklopila je i ugovor o otkupu bilja sa firmom iz Banja Luke "Prirodno bilje". Ovim ugovorom firma iz Banja Luke je doprinijela učešću domaće sirovine u lokalnoj prerađivačkoj industriji, te ekonomskom osnaživanju žena sa područja ruralne sredine.

Kako ističe veoma je zadovoljna sa otkupljivačom a naravno zadovoljstvo je obostrano. U planu je sa proširenjem obima posla i uzgoja jer kvalitet njene proizvodnje je itekako prepoznat.


Fotoprilog


Tagovi

Biljna proizvodnja Ekološki Ljekovito i aromatično bilje Prirodno bilje


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".