Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruže stablašice
  • 14.08.2016. 12:00

Stablašica - ruža kojoj se svi dive

Ruže stablašice osvajaju svojom pojavom, ali da bi sva njihova raskoš i ljepota došle do izražaja potrebna im je odgovarajuća njega.

Foto: Pixabay.com
  • 2.372
  • 466
  • 0

Gotovo da nema dvorišta ili cvjetnog vrta bez ijedne ruže u njemu. U raznolikom svijetu ruža svojom atraktivnošću posebno se ističu ruže stablašice. Bilo da se radi o kuglastim ili padajućim formama, sve one dominiraju prostorom u kome se nalaze.

Šta je potrebno stablašicama?

Prednost ruža stablašica je u tome što se mogu saditi u vrtovima, ali i u žardinjerama i saksijama jer ne traže previše prostora. Međutim, da bi se ova biljka pravilno razvijala i tako nam pružila zadovoljstvo da uživamo u njenoj raskoši, potrebno je ispuniti njene osnovne zahtjeve.

"Period sadnje stablašica traje od početka marta pa do kraja novembra. Sade sa na osunčanim mjestima ali nije uslov da cijelog dana budu izložene suncu. Zemljište mora biti bogato humusom sa dobrom drenažom. Održavanje je isto kao i kod svih ostalih vrsta ruža. Neophodno je redovno okopavanje, prihrana, prskanje, pravilno orezivanje. Najveća prijetnja za ružu je neskidanje divljih izdanaka", objašnjavaju uzgajivači

Ruže traže pažnju i njegu

Stablašicama je obavezno potrebna potpora, odnosno ojačanje u vidu šipke ili štapa kako bi se sačuvala od udara jačih vjetrova i kako se stablo ne bi krivilo pod teretom krošnje.

Zaštita od štetočina i bolesti se ne razlikuje od ostalih vrsta ruža. Stablašice su osjetljive na mraz, pa ih je dolaskom zime i niskih temperatura neophodno zaštititi. Za tu svrhu je najbolje koristiti agril. Svako ko se odluči za sadnju ruža, a naročito ruža stablašica, mora najprije da se informira kako pravilno njegovati tu biljku", zaključuju.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Rasadnik Stablašica Ruža


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar