Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mravi i božuri
  • 21.04.2023. 18:00

Šta rade mravi na pupoljcima božura?

Iako pitanje iz naslova zvuči kao kakav vic, odgovor je da mravi na božurima mogu biti i korisni, ali i štetni. Zato ih treba pratiti

Foto: Julijana Kuzmić
  • 3.990
  • 231
  • 0

Mravi i božuri mogu da žive u simbiozi, prijateljskom odnosu, ali nekada to nije slučaj. Činjenica je da ove insekte privlači slatka tečnost koja se nalazi na pupoljcima, laticama i čašicama cvjetova ovog prelijepog cvijeća.

Korisni i štetni u isto vrijeme

Slatka božurova medljika je vrijedan izvor ugljikohidrata. Kada su mrvi prisutni, ali njihov broj nije prevelik, oni su korisni. Oslobađaju cvjetni pupoljak ljepljive tečnosti i omogućavaju brže cvjetanje. U ovom slučaju kažemo da su mravi poželjni.

Međutim, njihov veliki broj može biti problem, posebno u kombinaciji sa slabim lučenjem, malim količinama, slatke tečnosti. U tom slučaju dolazi do nagrizanja i oštećenja pupoljaka. Zbog toga se cvjetovi deformišu ili se ne otvaraju, osuše se, a moguća je pojava kasnog cvjetanja.

Problem mogu predstavljati i lisne uši koje mravi donose kako bi napravili "farmu medljike", jer koriste mednu rosu koju izlučuju lisne uši za svoju ishranu.

Pratite brojnost mravi na božurima

Kako zaštititi božure?

Pored brojnih hemijskih insekticida sve je veća potreba da se koriste prirodna sredstva. Danas se na tržištu mogu pronaći brojni mamci, klopke, gelovi i insekticidi na bio bazi, odnosno napravljeni od raznog bilja ili bakterija. I sami možete pripremiti prirodne preparate.

Rastvor bijelog luka može pomoći. Djelovanje ovog insekticida traje i do 10 dana, ali ako padne kiša on se ispire i potrebno je ponoviti tretman.

Mravi ne vole ni kvasac. Potrebno ga je razbacati oko grma. Posipanje pepelom ima dvojaku funkciju, djeluje protiv ovih štetočina i istovremeno đubri zemljište. Pomoći će i pripravci na bazi pelina, vratića, lavande, iglica četinara, lovora, zove, duvana.

Kako zaštititi krošnju voćaka od mravi? Ljepljivim pojasem

U slučaju da naprave mravinjak ispod grma pomoći će ukopavanje pepela, kvasca, cimeta i listova bilja koje ima intenzivnu aromu. Takođe, ne vole ni mineralna đubriva bogata azotom poput KAN-a i uree.


Tagovi

Božur Pupoljci božura Cvjetanje božura Mravi Mravi i božuri Prirodni insekticid Insekticid od bijelog luka Suzbijanje mravi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.