Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neven
  • 29.12.2018. 15:00

Srećko Petrović: Neven zahtijeva dobro pripremljeno zemljište, ali sav trud se isplati

Suncoliki cvijet izuzetno antimikrobnog, antigljivičnog i antiupalnog djelovanja, dobar je antiseptik. Čuva osmijeh na licu i vraća optimizam - neven.

Foto: Pixabay/Jade87
  • 368
  • 41
  • 0

Suncolikog cvijeta, neven je jedna od najljekovitih biljaka, koja je redovan sastojak velikog broja kozmetičkih preparata, čajeva i masti, a koristi se i u fitoterapiji. Zbog prisustva velikog broja aktivnih tvari kao što su: flavonoidi, karotonoidi, 0,02% eteričnog ulja, triterpenskih alhohola, tanina i gorkih tvari, neven ima antimikrobno, antigljivično i antiupalno djelovanje, dobar je antiseptik. Koristi se za liječenje želučanih i crijevnih bolesti, za liječenje kožnih bolesti i oštećenja kože, jer podstiče regeneraciju i stvaranje novih stanica, pospješuje cirkulaciju i tonus kože.

Neven traži dobro pripremljeno zemljište

Neven se često sreće u baštama za individualnu upotrebu, ali rijetko na većim površinama za komercijalnu proizvodnju. Prije dvije godine, na nagovor svojih bližnjih, parcelu koju nije dao u zakup, Srećko Petrović odlučio je da poore i da posije neven.

"Parcelu sam poorao u jesen. Trebalo je parcelu dobro usitniti, da zemljište bude kao pepeo. Nije bilo lako, ali uspio sam. Sljedeći problem koji sam imao je kako neven posijati, jer je bilo kasno za pripremu rasada i toplih leja, a to je zahtijevalo više radne snage i povećalo bi troškove", počinje svoju priču Srećko.

Brzo niče i raste

Sjeme nevena je srpastog oblika, dužine od 0,5 do 2 cm i zadržava klijavost pet do šest godina. Približna masa 1.000 sjemenki je od pet do 10 grama. Obično se ručno sije u martu u lejice sa po dva do tri reda. Nakon sjetve, u povoljnim agroekološkim uslovima niče za pet do šest dana, a prvi cvjetovi se pojavljuju već za 40 dana.

"Neven sam posijao u redove sa razmakom od 50 cm. Razmak u redu bio je 35 cm. Sjetvu sam vršio sijalicom za pšenicu na kojoj su otvori bili prepravljeni da mi ne bi ispadala veća količina sjemena nego što je bilo potrebno. Kada je neven imao tri do četiri lista, izvršeno je prašenje. Nisam imao problem sa bolestima, ali u jednom momentu pojavile su se gusjenice.  Sve sam istretirao otopinom koprive, prije cvjetanja i više nisam imao problema. Primijetio sam da gdje god da je u blizini nevena bila divlja nana, nije se pojavila gusjenica", navodi Petrović.

Berba se obavlja makazicama

Kada je neven počeo cvjetati, berba je vršena ručno, odsjecanjem cvijeta makazicama. Srećko je obično organizirao da se cvijet bere od podneva, do četiri sata. Prvo su probali brati rukom, bez makazica, ali već poslije trećeg-četvrtog cvijeta, prsti su bili ljepljivi od eteričnih ulja, što je otežavalo berbu.

"Ubran cvijet nevena je pažljivo slagan u plitke drvene gajbice i odnošen na sušenje. Neven sam sušio na plitkim lesama u hladovini, uz povremeno miješanje. Sušenje cvijeta je trajalo pet do sedam dana. Osušeni cvijet sam pakirao u papirne vreće. Cvijet, bilo u svježem ili suhom stanju sam prodavao ovdje u okruženju, za spravljanje raznih melema i čajeva. Berba je vršena od juna do septembra i imao sam oko 200 kg svježeg cvijeta i oko 150 kg suhog cvijeta sa 0,60 ha. Primijetio sam da čisto narančasti cvjetovi bolje prođu na tržištu. Kada je završena berba, po parceli sam rasturio NPK 8:12:24 i, vjerujte mi, i ove godine neven je bio na parceli. Počeo je nicati negdje sredinom aprila, poslije martovskog snijega", dodaje ovaj vrijedni domaćin.

Čuva osmijeh na licu i optimizam

Za uzgoj nevena najveći troškovi su u radnoj snazi, koja je neophodna za berbu i ti troškovi su oko 50% od ukupnih troškova, ali uzgojem nevena ne samo da se rekreira na čistom i svježem zraku onaj ko ga uzgaja, već proizvodi ljekovitu biljku koja mnogima može pomoći.

"Sada imam svoje sjeme za sjetvu, sljedeće ili neke naredne godine. Ja sam penzioner, ali neven mi nije dozvolio da se ulijenim. Sačuvao mi je osmijeh na licu i optimizam", završava Srećko Petrović.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Tagovi

Neven Sjeme Berba nevena Ljekovitost nevena


Autorica

Violeta Petrović Luković

Više [+]

Magistra biotehničkih nauka i savjetodavka u poljoprivredi u oblasti voćarstva, vinogradarstva i stočarstva. U posljednje četiri godine bavi se i pisanjem.