Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smreka
  • 18.12.2021. 18:00

Sobna smreka - zamjena za božićno drvce

Lakše podnosi kućne uslove u odnosu na ostale četinare, mada će joj najbolje odgovarati osvjetljen hodnik koji se ne grije. Veoma je osjetljiva na nedostatak svjetlosti i veoma brzo se počinje izduživati.

Foto: Depositphotos/FreerLaw
  • 129
  • 4
  • 0

Čileanska araukaria ili sobna smreka je drevna biljka koje odlično uspjeva u kućnim uslovima. Najčešće se kupuje kao alterantiva za živa ili umjetna božićna drvca, međutim ona nije ograničena na samo kratki period praznika. Ovu vrstu možete godinama imati i u živati u njenom lijepom izgledu.

Araukaria pripada porodici Araucariaceae i jedna je od najstarijih četinara na planeti. Rasprostranjena je na brojnim otocima južne hemisfere i može da naraste preko 65m. U kućnim uslovima njena visina je uslovljena visinom plafona i neće cvjetati. Odlikuje se tankim deblom, prekrasnim granama i mekanim iglicama. Ona voli da je držite na hladnijem mjestu i zahtjevna je u pogledu uzgajanja.

U kućnim uslovima uzgaja se samo vrsta Araucaria heterophylla poznata kao Norfolk bor. Holandski uzgajivači su dugogodišnjom selekcijom uspjeli da stvore vrste koje rastu dva, odnosno najviše 4 m u visinu.

Zahtjeva hladnoću

Lakše podnosi kućne uslove u odnosu na ostale četinare, mada će joj najbolje odgovarati osvjetljen hodnik koji se ne grije. Veoma je osjetljiva na nedostatak svjetlosti i veoma brzo se počinje izduživati. Tokom ljetnih, vrelih dana treba je ukloniti sa mjesta na koje direktno prodiru zraci Sunca. Najbolje joj odgovaraju istočne i zapadne pozicije. Takođe, ne podnosi ni taman prostor. U tami odbacuje iglice. Ukoliko problem sa osvjetljenjem potraje, veoma brzo dolazi do sušenja donjih grana.

Biljka treba imati dovoljno prostora za rast. Ne smije se stavljati u male prostore. Minimalna temperatura koju može podnijeti je 10֯C, a ljeti temperatura ne smije biti viša od 22֯C.

Kako bi ste je koristili kao božićno drvce u kratkom prazničnom periodu od jedne do dvije sedmice biće dovoljno da redovno provjetravate prostoriju i održavate vlažnost vazduha nešto veću nego inače. Zahtjeva redovno provjetravanje prostorije, ali ne podnosi ni nagle promjene temperature. Redovno zalijevanje i povećana vlažnost vazduha ključ su uspjeha uzgajanja araukarije.  Zalijeva se vodom čija je temperatura samo 3 do 5֯C veća u odnosu na temperaturu prostorije.

Ne podnosi prašinu i ako je ne prskate, iglice će otpasti. Za prihranu koristiti samo namjensko đubrivo za četinare u tekućem obliku i dodavati svake dvije sedmice u razdoblju intenzivnog rasta.

Krajem zime ili početkom proljeća, kada su noćne temperature iznad 12֯C možemo je iznijeti napolje. 

Rezidba i zaštita araukarije

Nikada joj ne odsjecajte vrh. To ne podnosi i zaustaviće rast. Presađivanje se obavlja po potrebi, svake 3 do 4 godine. Prilikom presađivanja budite pažljivi, jer ne podnosi oštećenja korijena i stresanje zemlje sa njega. Odgovara joj poseban supstrat za četinarske biljke sa blago kiselom ph reakcijom od 3 do 5,5.

Veoma je često napadaju grinje i to može biti problem, jer kad je jednom napadnu veoma teško se mogu uništiti.


Tagovi

Araucaria Sobna smreka Božićno drvce


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.