Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski trendovi
  • 25.02.2018. 11:30

Skulpture od cvijeća u vašem dvorištu

Proljeće samo što nije stiglo. Vrijeme je da razmišljate kako će vaš vrt izgledati ove godine. Da biste razbili stereotipne forme, predlažemo vam da napravite iskorak, preuzmete rizik i uživate u skulpturama od cvijeća. U svijetu to već rade. Ne bi trebalo biti jako teško.

  • 647
  • 24
  • 0

Priroda i vješte ljudske ruke zajedno mogu biti pravi virtuozi u dvorištu. Skulpture od cvijeća odavno se prave u svijetu. Najčešće se viđaju u javnim parkovima ili na izložbama. Ali, nije nemoguće da modificirane forme smjestite u svoj vrt, bez obzira koje on veličine bio. Potrebno je samo cvijeće, žica ili žičana konstrukcija. U pojedinim slučajevima skulpture se mogu praviti od zemlje, a onda se prekriti tepih travom i ukrasiti cvijećem.

Forme koje su popularne zaista su raznolike, od imitacije poleglog ćupa iz koga se prelijeva cvijeće, preko životinja, mitskih bića, dama sa krinolinama, pa do mašina, i žargonski rečeno "od aviona do kamiona". U svakoj kući, ili bar komšiluku, postoji majstor vičan savijanju žice ili varenju i pravljenju konstrukcija od željeza. A svako od nas iza kuće ili u garaži ima ostatke različitih profila željeza preostalih prilikom gradnje.

Izrada skice po ideji

U ovoj vrtnoj avanturi od presudnog značaja je zaista samo ideja i pravljenje precizne skice buduće skulpture. Za početak dovoljno je da ne budete preambiciozni. Poželjno je, naime, da krenete sa manjim formama. U slučaju neuspjeha, razočaranje će biti manje! Kada zamislite skulpturu, prije izrade skice, planirajte gdje biste ju mogli postaviti u dvorište. Ili radite obrnutim redosljedom. Ako imate dio u dvorištu koji vam je prazan i dovoljno prostran, zamislite koja bi skulptura bila pogodna za to mjesto.

Skulptura ribe
Skulptura ribe

Vodite računa o opterećenju

Kada ste napravili skicu, sljedeći korak su konsultacije. Djeluje pomalo kao pretjerivanje i kompliciranje jednostavne akcije, ali nije na odmet  da se posavjetujete sa nekim tko se razumije u izdržljivost materijala. Naime, konstrukcija mora izdržati opterećenje, te ako planirate veću skulpturu, to znači da će na njoj biti više cvijeća. Zato bi trebalo odabrati materijal, odnosno odgovarajuće profile žice za izradu, koje će podržati cijelu vašu zamisao. Za izradu se mogu koristiti i ostaci starog željeza, koga zaista ima u skoro svakoj garaži.

Sezonske ili zimzelene biljke

U pravljenju dvorišnih skulptura podjednako je važno i da odaberete prave biljke koje će prekriti žičanu strukturu. Ako ste vještiji i samouvereniji u pravljenju skulptura, možete odabrati onu koja će potrajati nekoliko godina u vašem dvorištu. U tom slučaju birajte dugotrajne puzavice, ali računajte na to da ćete kompletnu skulpturu imati tek sljedeće godine. Da biste dočarali zamišljenu sliku, biće vam potrebno nekoliko vrsta biljaka različitih nijansi, boja ili tekstura. Što se sezonskog cvijeća tiče, mogućnosti su neograničene. Čak možete u toku sezone dva puta mijenjati izgled skulpture, pa početi sa "dan i noć" varijantom i u jesen završiti sa krizantemama.

Kako to rade u pustinji?

Da nije nemoguće napraviti ono što ste zamislili pokazuje i primjer vrta iz Dubaija. Iako su uslovi za bujanje zelenila u pustinji skoro nemogući, oni su uspjeli napraviti nezamislive skulpture. Ako nemate svoju ideju, inspiraciju možete potražiti u njihovom ili nekom drugom vrtu.

Vrt u Dubaiju
Vrt u Dubaiju

Skulpture od zelenila i cvijeća u svijetu su u domeni umjetnosti ili egzibicionizma. U kanadskom gradu Montrealu svake druge godine održava se izložba upravo ovih skulptura. Umjetnici sa različitih krajeva planete potvrđuju svoju kreativnost pravljenjem ljudskih ili životinjskih figura, muzičkih instrumenata. To je najveća svjetska izložba tog tipa, a posjetitelje čekaju skulpture koje zadivljuju ne samo svojom veličinom, već i kompleksnošću prilikom same izrade.

Među spektakularne izložbe ovih skulptura, koje su posebna hortikulturna umjetnička forma, spada i Parada cvijeća u holandskom gradu Zindertu. Ovaj festival na jugu Holandije je najstariji u Evropi i počeo se održavati 1936. godine. Volonteri se skupljaju svake prve nedelje u septembru i prave ogromne skulpture. Kako je Holandija poznata po proizvodnji cvijeća, njihove kreacije prave se od lala, dalija, bijelih rada. Ostao je zabiljeležen rekord da je za jednu od ovih umjetničkih tvorevina upotrebljeno čak 600.000 dalija.

Festival u Holandiji za nas može biti tek inspiracija. Za početak krenite sa manjim brojem biljaka i uživajte ovog ljeta u vlastitoj umjetničkoj skulpturi ispred svoje kuće.

Foto: Magdalena Nenković


Tagovi

Skulpture od cvijeća Skice Parada cvijeća Uređenje vrta


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!