Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 25.01.2017. 08:00

Sijat će 50 hektara kamilice i zapošljavati!

Sjetvom kamilice na desetak hektara mještani gradiškog prigradskog naselja Liskovac počeli su da se bave organskom proizvodnjom 2003. godine i iz godine u godine su širili proizvodnju.

  • 2.627
  • 479
  • 0

Husref Bradarić, neumorni entuzijasta kada je u pitanju organska proizvodnja i uzgoj ljekovitog bilja, godinama je okupljao oko sebe istomišljenike, formirao Udruženje poljoprivrednika "Zdrava hrana" i stigao do milionski vrijednog projekta. Uspjehu je prethodilo na stotine dopisa upućenih na adrese entitetskih ministarstava, nevladinih organizacija, raznih instituta , banaka i lokalne vlasti.

I ove zime načinjeni su novi projekti i upućeni na više adresa. Husref se s pravom nada da će ova godina biti prelomna za organsku proizvodnju i uzgoj ljekovitog bilja u Liskovcu.

"Na proljeće planiramo da zasijemo 50 hektara kamilice. Zasijali bismo i više, ali moramo ostaviti dio zemljišta za plodored. Sijaćemo i bundevu koja je karakteristična po sjemenkama bez ljuske, razno povrće i začinsko bilje. Planiramo da uvedemo i pogon i linije sušenja i pakovanja naših proizvoda" , kaže Bradarić, koji se odnedavno nalazi na čelu novoosnovanog preduzeća "Kamilica".

Na proljeće i prijem novih radnika

Projekat je naišao na odobrenje Liskovčana i mještana susjednih sela, Dubrava, Žeravice, Lipovače i Čikula. Razlog je otvaranje novih radnih mjesta.

"Naš projekat je vrijedan 1,22 miliona maraka. Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH spremno je da podrži 70% vrijednosti projekta, opština Gradiška sa 20% i mi sa 10%. Federalno ministarstvo traži da zaposlimo i pet radnika, a mi planiramo zaposliti dodatnih sedam radnika te u projekat uključiti na desetine kooperanata, proizvođača i sakupljača ljekovitog bilja", kaže Bradarić.

Liskovčani se nadaju i u obećanu podršku lokalne vlasti i postavili su nekoliko svojih zahtjeva. Podršku im je obećao i načelnik opštine Zoran Adžić, koji je već upoznat sa njihovim ambicijama.

"Pokrenuli smo legalizaciju objekta društvenog doma u sklopu kojeg se nalaze prostorije sa mašinama za preradu ljekovitog bilja. Tražimo i 120 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u koncesiju, odbjekat Zemljoradničke zadruge Gradiška koji se nalazi u susjednim Dubravama i administrativnu podršku" , kazao je Bradarić.

Zbog projekata formirali i preduzeće

Koliko su ozbiljne namjere Liskovčana govori i činjenica da su pored udruženja poljoprivrednika "Zdrava hrana" nedavno formirali i vlastito preduzeće "Kamilica". Tržište im kako kažu ne nedostaje, pogotovo za povrće koje gaje u plastenicima na principima organske proizvodnje. Kompletnu proizvodnju zbog izuzetnog kvaliteta do sada su plasirali školama i zdravstvenim ustanovama i nadaju se da će i dalje biti njihovi ekskluzivni snabdijevači kada je u pitanju zdrava hrana.

"Pripremamo plastenik za proljetnu sjetvu i sadnju, uglavnom paprike i paradajza. Sijaćemo i krastavac na otvorenom i drugo povrće i začinsko bilje i to na principima organske proizvodnje. Zdrava hrana nam je prioritet, mi u našoj proizvodnji ne znamo za hemiju", kaže Husref Bradarić.

Za 14 godina otkako je zaživjela ideja o organskoj proizvodnji i ljekovitom bilju, Liskovac je postao prepoznatljiv na mapi proizvodnje zdrave hrane. Taj put je zaista bio trnovit i zahtjevao je ispitivanje kvaliteta zemljišta i vode u prestižnim evropskim institutima i to u kontinuitetu, pronalazak kooperanata i kupaca i sticanje povjerenja koje ni u jednom momentu nije bilo poljuljano. Nabavljene su i mašine za sjetvu, berbu, sušenje i preradu kamilice i drugog bilja. Ove godine pojavila se i dodatna doza optimizma, zahvaljujući prije svega obećanim podrškama od strane lokalnih i entitetskih vlasti.


Fotoprilog


Tagovi

Husref Bradarić Zdrava Hrana Kamilice Liskovac Dubrava Lipovače Opština Gradiška Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica BiH Zoran Adžić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.