• Božićni kaktus
  • 02.01.2019. 13:30

Savjeti za njegu božićnog kaktusa kako bi postigao punu raskoš

Božićni kaktus (lat. Epiphyllum Truncatum) u ovo doba godine, uz božićnu zvijezdu, poprima najljepše ruho te se često može pronaći kao sobna biljka ili ukras u našim domovima. Donosimo savjete kako ga njegovati.

Foto: Bigstockphoto/Bozhena Melnyk
  • 615
  • 57
  • 0

Božićni kaktus (lat. Epiphyllum Truncatum) u ovo doba godine, uz božićnu zvijezdu, poprima najljepše ruho te se često može pronaći kao sobna biljka ili ukras u našim domovima. Idealna je za suhe zatvorene prostore i ne treba joj prečesto zalijevanje. Njezine raširene, sjajno-zelene grane mogu narasti i do pola metra, a cvjetovi mogu biti crvene, žute, bijele, ružičaste ili ljubičaste boje. Božićni kaktus vrlo je osjetljiv u vrijeme cvatnje, točnije u rano proljeće i zimi. To znači da se u tom razdoblju ne preporučuje premještati biljku na neko drugo mjesto u stanu. Idealna temperatura u prostoriji za uzgoj božićnog kaktusa bila bi od deset do 20 stupnjeva Celzijusa.

Svaki od cvjetova može doseći veličinu i do sedam centimetara, no upravo je u ovo vrijeme cvatnje božićni kaktus osjetljiviji nego ikada, piše Zadovoljna.hr.

Iako je riječ o biljci iz porodice kaktusa, ipak treba ponešto drugačije uvjete od pustinjskih primjeraka.

Kada počne cvjetati, povećavajte količinu vode

Da bi božićni kaktus bio u punom cvatu, potrebno je pripaziti na količinu vode. Preporučuje se zalijevati ga jednom tjedno ili svakih nekoliko dana lagano osvježiti njegove listove i tlo prskanjem vodom. U bilo kojoj trgovini potrepštinama za kuću ili specijaliziranim poljoapotekama možete pronaći bocu s raspršivačem za svega nekoliko kuna. Kada vidite da njegovi pupoljci počinju bubriti, što je znak da će uskoro procvjetati, lagano povećavajte količinu vode.

Treba mu 10 sati dnevnog svjetla

Također je važno da se, baš kao i na količinu vlage, pripazi i na svjetlost. Božićni kaktus nije ljubitelj izravne sunčeve svjetlosti. Zato ga je najbolje smjestiti u istočni dio stana ili kuće kako bi ujutro dobio ponešto jače svjetlosti koja će tijekom dana opadati. U idealnim uvjetima trebalo bi mu osigurati 10 sati dnevnoga svjetla i 14 sati mraka kako bi se potaknulo njegovo cvjetanje.

Premještanje nije poželjno tijekom cvatnje

Ako je vaš kaktus već duže vrijeme u nekom dijelu stana ili kuće koje možda prema svemu dosad rečenom i nije idealno, ne preporučuje se sada ga premještati jer je riječ o biljci koja je u vrijeme cvatnje izrazito osjetljiva na bilo kakvu promjenu, što može biti pogubno za nju. Božićnom kaktusu je, nakon što pokaže prve cvjetne pupoljke, potrebno mirovanje. Čak i najmanja promjena uzrokovat će ispadanje svih pupoljaka u nastajanju.

Po potrebi ga presadite u veću teglu

Kada prođe vrijeme cvatnje, božićni kaktus možete presaditi u veću teglu, što je potrebno raditi svake dvije do tri godine, a upravo je tada i vrijeme za njegovo razmnožavanje lisnim reznicama. Svakako to izbjegavajte u ovom periodu cvatnje.


Tagovi

Božićni kaktus Cvijet Njega

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi