Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje dvorišta
  • 23.11.2017. 11:00

Šarenilo u bašči i u bijelim zimskim danima

Da bi dvorište i zimi bilo lijepo uređeno, potrebno je odabrati biljne vrste koje su prvenstveno otporne na hladnoću, a potom i dekorativne. Ako ih nemate ove zime, učinite korak naprijed. Mislite na sljedeće zimske periode koji dolaze i odaberite one koje će ukrašavati dvorišta i kada ih okuju mraz i led.

Foto: Magdalena Nenković Pixabay/irenewirsing
  • 441
  • 16
  • 0

U čemu uživati u dvorištu kada snijeg zabijeli? Na svu sreću priroda je bila blagonaklona i podarila nam biljne vrste koje, ne samo da opstaju na niskim temperaturama, već su vrlo dekorativne i stvaraju predivan pogled na bašče, kroz prozor iz tople sobe.

Prednost je što uopće ne morate brinuti o njima kada dvorišta okuju mraz i led. Mnogi imaju zimzelene vrste u baščama, a za one koji to tek planiraju uraditi, kako bi početak zime 2018. dočekali spremno i imali "šarenilo" u dvorištu, preporučujemo da se već sada počnu informisati.

Ukrasni kupus - ljubičaste glavice koje proviruju ispod snijega

Apsolutno najpopularnija zimska biljka u posljednjih nekoliko godina je ukrasni kupus. Tako joj je popularno ime, iako u stvari više liči na kelj. Ova biljka osvojila je mnoga dvorišta u regionu. Krajem jeseni i početkom zime Brassica oleracea daje najljepše boje. A njegove jarke boje u tonovima od roze do ljubičaste, ili biijele do bež, dolaze do izražaja tek kada temperatura padne ispod 10 stupnjeva. Naravno, otporan je na zimske temperature, ne smrzava na otvorenom i izuzetno lijepo je gledati kako glavice proviruju ispod snijega.

Ukrasni kupus ima jarke boje koje dolaze do izražaja tek kada temperatura padne ispod 10 stupnjeva

Može se saditi pojedinačno, u posude, žardinjere ili na travnatim površinama u formacijama. Ne formira glavicu kao pravi kupus, listovi su mu kovrčavi, valoviti ili reckavi. Postoje niske vrste, koje rastu od 15 do 30 centimetara, ali ima i onih koje idu u visinu do jednog metra. Na žalost, novembar nije vrijeme da ga sami uzgajate da biste ove zime uživali, ali uvijek ih možete nabaviti već formirane na tržnici ili cvjećarnici. Ukoliko biste ih željeli imati naredne zime, sljedećeg maja posijte sjeme direktno u bašču.

Božikovina - bodljikava ljepotica

Ako ste zavidjeli američkim porodicama u filmovima koje za Božić i Novu godinu uživaju u dekoracijama sa tamno zelenim bodljikavim lišćem i crvenim bobicama, dobra vijest je da Ilex aquifolium ili božikovina uspijeva i kod nas.

Kada je prekrije snijeg posebno dolaze do izražaja tamni, sjajni listovi i crvene bobice. Nevolja je što sporo raste i ako je sada nemate u dvorištu, morat ćete čekati oko sedam godina da bi dostigla visinu od oko dva metra. Ali, isplati se čekati. Ne traži nikakvu posebnu njegu, a ako mislite i na buduće generacije posadite je - i to upravo sada. Kasna jesen ili rano proljeće je vrijeme njene sadnje. Računajte na to da može narasti do 10 metara visine.

Santolina puna inja

Ukras u dvorištu zimi su i čuvarkuće. Ako su se tokom ljetne sezone lijepo razvile i ojačale, bit će prava atrakcija kada ih počne prekrivati snijeg. Isto važi i za lavandu i za santolinu. Ovo je zimzelena aromatična biljka, koja opstaje na niskim temperaturama. Pravi je vijesnik zime jer podsjeća na inje i pahuljice.

Santolina je pravi vijesnik zime

Ukrasite dvorište, pa skuhajte džem

Još je jedna, takođe aromatična, biljka koja može ukrastiti dvorište zimi, jednostavnog imena - zimzelen. Gaultheria procumbens je novija vrsta za kojom vlada sve veći interes. Ima razgranati žbun, otporna je na hladnoću. Cvjetovi od jula do augusta podsjećaju na đurđice, a za vrijeme jeseni i zime daje prelijepe crvene bobice. Veoma su atraktivni i ostat će na biljci preko cijele zime, ukoliko ih ptice i sitne životinje ne pronađu, jer su jestive.

Plodovi su, podrazumijeva se i za ljudsku upotrebu. Sladunjavi su sa ukusom peperminta, a kad prođu praznici, od crvenih bobica možete skuhati džem.

Foto: Magdalena Nenković Pixabay/irenewirsing


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvaliteta tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Zimske biljke Dvorište zimi Ukrasni kupus Zimzelen Lavanda Božikovina Santolina


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!