• Ruzmarin
  • 05.10.2020. 16:30

Ruzmarin - blagotovorna svojstva i široka upotreba

U narodnoj medicini list se koristi kao sastojak čajeva za kupanje, draženje kože, za porast kose. Upotrebljava se i kao antioksidant za meso, u industriji likera i kao sredstvo za rastjerivanje insekata.

Foto: JumpStory
  • 1.577
  • 399
  • 0

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je zimzeleni mediteranski grm koji samoniklo raste na priobalju i jadranskim ostrvima, ali uzgaja se i u baštama. Najbolji dio njegovog uzgoja u zatvorenom prostoru je taj što osjetite miris u zraku svaki put kada prođete pored njega, a smatra se da aroma ove ljekovite vrste može smanjiti anksioznost i stres.

Riječ je o zimzelenom žbunu, visine jednog do dva metra, gusto razgranatog, pokrivenog maljama, a kasnije suhom korom.

Na koji način uzgojiti ružmarin u tegli

Listovi su igličasti, sjedeći, kožasti i dugački do 35 mm, a široki 3,5 mm po obodu cijeli i povijeni nadole, naspramno raspoređeni na stablu. Sitni cvjetovi, plavičaste boje sakupljeni su u grupama pet do 10, u grozdaste cvasti koji se nalaze u pazuhu listova i na vrhovima bočnih izdanaka, navodi stručnjak za povrtarstvo, Tanja Petrović.

Cvjeta preko cijele godine.

I u kozmetici i u hrani

List ruzmarina (Rosmarini folium) sadrži 1,5 do dva odsto etarskog ulja i oko osam odsto tanina i ruzmarinsku kiselinu. U narodnoj medicini koristi se kao sastojak čajeva za kupanje, draženje kože, za porast kose ulazi u sastav kolonjskih voda i drugih kozmetičkih preparata.

Dobro je poznato da ima primjenu i kao začin. Upotrebljava se kao antioksidant za meso, u industriji likera i kao sredstvo za rastjerivanje insekata. U obliku čaja daje se kod smetnji u varenju i za apetit. Koristi se protiv nadimanja. Destilacijom pomoću vodene pare iz svježeg lišća dobija se etarsko ulje, a ono se najviše upotrebljava u parfimeriji.

Razmnožava se djeljenjem bokora

Ruzmarin traži dosta sunca, kao i humusna ili pjeskovito ilovasta zemljišta. Razmnožava se generativno, sjetvom sjemena (rjeđe) ili vegetativno djeljenjem starijih bokora. U proljeće od matičnih stabala odsjecaju se izdanci veličine osam do 10 cm i sade se na stalno mjesto na rastojanje 15x20cm između redova.

Suzbijte pepelnicu na ružmarinu bijelim lukom, sodom, vešnim sapunom

List se sakuplja po finom i sunčanom vremenu, od maja do avgusta i suši u tankom sloju u hladu na promaji, kako bi sačuvao prirodnu boju. Suh ruzmarin je jakog aromatičnog mirisa, oštrog i gorkog ukusa. Pri sušenju, od tri kilograma svježe mase dobija se jedan kilogram suhe. Pakuje se u jutane vreće i čuva u suhoj prostoriji, ističe ovaj stručnjak.


Tagovi

Uzgoj ruzmarina Sušenje ruzmarina Upotreba Kozmetika Začin Razmnožavanje ruzmarina


Autorica

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...