• Jesenja rezidba ruža
  • 01.11.2019. 15:00

Rezidba ruža u jesen priprema kraljicu cvijeća za zimu

Ruže stablašice i grmolike ruže se orezuju tokom jeseni i pripremaju za zimu. Ovom rezidbom će se ukloniti osušeni cvjetovi i grane, a grm će se pripremiti za hladne, zimske dane.

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 2.396
  • 285
  • 0

Grmovi ruža uljepšavaju naša dvorišta i terase svojim predivnim cvjetovima. Kako bi nas kraljice cvijeća obradovale cvjetovima svake godine potrebno ih je redovno oreziveti. Rezidbu ruža se odrađuje u tri termina: jesen, proljeće i sredina ljeta. Ukoliko ste amater, dovoljno je da znate osnove rezidbe. Osnovno znanje o rezidbi ruža omogućiće vam da imate lijepe, zdrave i dobro njegovane grmove ruža koji će vas nagraditi cvjetovima.

Pripremite se za rezidbu

Kako bi rezidbu odradili na što lakši način, potrebno se pripremiti za rezidbu. Najbolje je obući odjeću sa dugim rukavim. Kupite dobre rukavice. To će vas zaštiti od ružinog trnja. Za rezidbu nabavite oštre makaze i manju pilu za rezidbu debljih grana. Ukoliko imate više grmova ruža, obezbjedite dezinfekciju alata poslije rezidbe svakog grma. To će spriječiti prenošenje bolesti sa grma na grm.

Kada i kako odraditi rezidbu ruže?

Tri su termina rezidbe ruža i sva tri su važna, jer samo redovnom rezidbom možemo dobiti  zdrav i lijep grm ruže sa mnoštvom cvjetova. Jesenja rezidba je dio pripreme ružinog grma za prezimljavanje.

Ruže stablašice i grmolike ruže imaju svoje zakonitosti kada je u pitanju rezidba, ali i mnogo zajedničkih zahvata tokom jesenje rezidbe.

Što se orezuje u jesen, a što ne?

Pupoljci ruže se nalaze u osnovi listova. Ukoliko su pupoljci smješteni više na grančici, oni će se brže aktivirati u proljeće, ali će dati i tanje grančice. U osnovi grane su pupoljci spavači i oni se najčešće ne aktiviraju. Do razvoja novih grana iz pupoljaka spavača dolazi poslije intenzivnog prikraćivanja i podmlađivanja stabla ili grma ruže. Na vrhu grančice su pupoljci iz kojih će se razviti tanke grančice sa sitnim cvjetovima. Taj tanki vrh grančice je potrebno odstraniti kako bi sledeće godine dobili dobro razvijene grane iz pupoljaka smještenih u središnjem dijelu.

Važno je kako napraviti rez

Kod rezidbe obratite pažnju kako ćete napraviti rez. Rez treba da je napravljen koso iznad pupoljka. Visina reza iznad pupoljka je do 1cm i spušta se ukoso na suprotnu stranu od pupoljka. Dubina reza treba da 1/3 od veličine pupoljka.

Uklonite sve precvale cvjetove i suve listove. Zatim, odstranite sve osušene grančice.  Na ovaj način ćete rasteretiti biljku. Štetni organizmi, insekti, prouzrokovači oboljenja neće imati sklonište i njihova pojava tokom proljeća neće biti toliko snažna.

Kod ukanjanja cvjetnih grana treba obratiti pažnju da se ukloni dovoljna dužina grane. Kada se gleda od baze cvjetne grane treba ostaviti tri pupoljka, jedan iznad drugog,  a višak grane odsjeći. Na ovaj način će ruža na proljeće da formira jake grane koje će dati dobre cvjetove. Ukoliko se grane sa precvalim cvjetovima samo malo prikrate iz pupoljaka, u pazuhu listova formiraće se mnoštvo tankih grančica koje će dati sitne i neugledne cvjetove.

Ukonite sve osušene grančice sve do zdravog dijela grane. Kada prerežete granu ona mora imati središnji dio zdrav, svijetlo obojen. Ukoliko je središnji dio smeđ režite granu dok ne dođete do zdravog presjeka.

Sa okrugle krošnje ruža stablašica uklonite sve grane koje suviše narasle i koje štrče iznad ostatka krošnje. Rezidbom i prikraćivanjem grana formirajte savršeno okrugli oblik krošnje.

Ruže stablašice, grmovi čajevke i floribunde

Grmove čajevki i floribundi treba prikratiti za 2/3. Optimalna visina grma kojeg smo prikratili je oko 50cm, približno visina koljena prosječno visoke osobe.

Ovakvo prikraćivanje se radi kako bi se krošnja ruže stablašice, grmovi čajevke i floribunde zaštitili od lomljena usled težine snijega i kako bi se omogućilo da se ruže dobro zaštite od izmrzavanja.

Grane koje preklapaju jedna drugu trebaju biti uklonjene, kao i sve suviše tanke i nedozrele grane.

Pravu rezidbu ostavite za proljeće

Rezidba tokom jeseni ne treba biti intenzivna zbog opasnosti od izmrzavanja. Pravu rezidbu ostavite za proljeće, ali to ne znači da je jesenja rezidba manje važna.

Kako pripremiti ruže za zimu

Poslije rezidbe očistite prostor oko ruže od materijala koji ste odbacili. Čišćenjem otpada sprečavate da štetni insekti pronađu sklonište za prezimljavane.

Orezane ruže možemo pripremiti za zimu.


Tagovi

Rezidba ruža Jesenja rezidba Uzgoj ruža Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.