Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruže i zima
  • 13.10.2016. 12:00

Kako pripremiti ruže za zimu?

Ruže treba pripremiti za zimu, zaštititi od niskih temperatura kako bi nas i sljedeće godine obradovale lijepim cvjetovima.

Foto: Pixabay.com
  • 920
  • 67
  • 0

Ruže su od davnina privlačile ljude svojim lijepim i mirisnim cvijetovima. Pripadaju porodici ruža, a danas na tržištu možemo pronaći ruže koje se razlikuju po visini rasta, obliku, boji i mirisu cvjetova. Ukoliko želimo da ruže uljepšavaju naša dvorišta potrebno je ruže pripremiti za zimu.

Dobra priprema za prezimljavanje će omogućiti grmu ruže da prezimi bez oštećenja, neće doći do izmrzavanja izdanaka i uvenuća grma. Sve aktivnosti na grmu ruže treba obaviti u periodu oktobar-novembar u zavisnosti od vremenskih prilika.

Različita sorta različito reaguje

Svaka sorta, hibrid ili kultivar ruže će različito reagovati na pojavu nislih temperatura. Treba znati da su stare sorte otpornije nego novostvoreni hibridi i kultivari. Stare sorte završavaju cvjetanje ranije, prekidaju rasti i pripremaju se za zimu. Kod novih ruža produžavan je period cvjetanja i kasne ruže nemaju vremena da se pripreme za zimu i da im prirasti odrvene. Ruže sa tamnijom bojom cvijeta (crvena) su otpornije na niske temperature od ruža sa svijetlije obojenim cvijetovima (bijela).

Grm ruže da bi zaštitili od niskih temperatura treba prekriti. Ruže su veoma osjetljive na kolebanje temperature.

Da bi ruže dočekale zimu spremne potrebno je krajem ljeta prestati brati cvjetove i pustiti da ruža formira plod šipak. To će ruži biti znak da se pripremi za zimu, prestane sa vegetativnim rastom. Neodrvenjeli, slabi i bolesni izdaci će prenijeti niske temperature dalji i mogu doprinijeti propadanju cijelog grma. Ne možemo uticati na vremenske prilike, ali možemo pripremiti ruže da prezime.

Orezivanje grma treba raditi kada je dan hladan i bez padavina. Ne raditi rezidbu kada mraz i negativne temperature. Ukoliko bi orezivanje vršili tokom kišnog dana prilikom rezidbe bi pravili rane idealne za ulazak patogena koji bi prouzrokovali pojavu oboljenja. Izbjegavati orezivanje po toplom vremenu, jer to može izazavati buđenje pupoljaka i ponovni vegetativni rast. Novoizrasli prirasti bi izmrzli tokom zime.

Pripazite na vrijeme i stanje grma

Treba imati na umu da orezivanje predstavlja stres za biljke i obratiti pažnju kakvo je vrijeme, u kakvom je stanju grm. Za neke ruže je bolje tokom jeseni izvršiti samo sanitarno orezivanje, a pravo orezivanje ostaviti za kraj zime i početak proljeća. Tokom orezivanja ukloniti sve osušene grančice, grančice koje su trule ili sa vidljivim oštećenjima od štetočina, grančice na kojima se nalaze jaja, larve, suhe cvjetove, grančice koje nisu dovoljno odrvenile. Uklonite sve tanke i male priraste, jer će tokom zime doći do njegovog propadanja, trulenja koje se može prenijeti i na izdanke grma.

Izbjegavajte vještačke materijale za prekrivanje ruža (najlon, cerade).

Za orezivanje koristiti kvalitetne, oštre makaze za orezivanje ruža. Iznad pupoljka treba napraviti kosi rez. Treba odabrati pupoljak iz koga će se na proljeće razviti prirast u smjeru u kome želimo da se grm širi.

Sam način orezivanja zavisi od tipa ruže. Ruže penjačice se najčešće prikraćuju za trećinu. Mada, najbolje je konačnu rezidbu penjačica i čajevki ostaviti za proljeće. Priraste čajevki prikratiti na dužinu oko 20cm. Poliante i floribunde prikratiti na dužinu od 35cm. U južnim područjima intenzitet orezivanja može biti jači.

Grm ruže da bi zaštitili od niskih temperatura treba prekriti. Ruže su veoma osjetljive na kolebanje temperature. Ovo treba imati i na umu kod izbora materijala za prekrivanje. Treba izbjegavati vještačke materijale (najlon, cerade). Ovakvi prekrivači će hermitički zatvoriti grm, povećava se vlažnost i dolazi do trulenja i izmrzavanja grma.

Koristite prirodne materijale

Takođe, izbjegavajte pijesak i piljevinu. Oni će tokom zime upiti vlagu i imaće isti efekat kao vještački materijali i doprinose bržem trulenju. Najbolje je koristiti prirodne materijale za prekrivanje grma ruže: zemlja, lišće, grane jele, smrče, snijeg, trsku, lutrasil. Kao zaštitu mogu se napraviti i različiti sanduci od drveta, razne kutije. Šta god da radili i kako radili trebamo stvoriti mogućnost da ruža diše.

Sam način orezivanja zavisi od tipa ruže. Ruže penjačice se najčešće prikraćuju za trećinu. Priraste čajevki prikratiti na dužinu oko 20cm. Poliante i floribunde prikratiti na dužinu od 35cm.

Ruže možemo malčirati smjesom treseta i lišća i tako pripremljene ostaviti do proljeća. Snijeg može biti dobra zaštita za grm ruže ako je debljine 30 do 40cm. Ukoliko je sloj snijega tanji treba sakupiti okolni snijeg i iznad grma napraviti malu humku od snijega. Temperatura ispod humka će se zadržati na 5ºC.

Zemlja oko grma ruže može da se kopa i da se grm nagrne slojem iskopane zemlje. Zemlja se u proljeće, nakon otapanja snijega, lagano odgrne. Okopavanje ruža doprinosi prezimljavanju velikog broja pupoljaka. Osim toga sa zemljom možemo pomiješati sloj slame, sijena, lišća.

Ukoliko grm ruže prekrivamo lišćem tada sloj lišća treba biti debeo najmanje 10cm. Ovakav pokrivač je dobar za blage zime.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Ruže Zažtita ruže Priprema za zimu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.