Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žalfija
  • 01.08.2018. 18:30

Razmnožavanje žalfije - sjemenom ili reznicama?

Žalfija je višegodišnja biljka, koja se lako uklapa u smjenu sa svim biljnim vrstama.

Foto: Pixabay / minx267
  • 1.963
  • 40
  • 0

Žalfija (Salvia officinalis L.) je višegodišnja biljka, koja se lako uklapa u smjenu sa svim biljnim vrstama. Može se razmnožavati generativno (sjemenom) i vegetativno (djeljenjem bokora ili reznicama). Najčešće se primjenjuje razmnožavanje sjemenom. 

Generativno razmnožavanje žalfije

Sjeme žalfije sije se direktno na parcelu tokom aprila, sa 200 - 300 zrna na m2. Moguće je i proizvesti rasad u slabo zagrijavanim ili hladnim redovima - za jedan ha potrebno je od tri do četiri kilograma sjemena. "Proizvodnja rasada u slabo zagrijavanim redovima je skupa, ali se rasad može saditi na stalnom mjestu već u maju. Najekonomičnija je proizvodnja rasada u hladnim redovima", ističe savjetodavka Olivera Gavrilović.

Spasite se i osvježite uz sok od žalfije

Sjeme se sije u aprilu ili maju u dobro pripremljene redove na međurednom razmaku od 15 cm do 20 cm. Zasijana površina se pokrije slojem zemlje debljine oko jednog centimetra. Tokom ljeta redove treba redovno zalivati i plijeviti. Do oktobra rasad dostiže visinu od 15 do 20 cm. Može se mašinski saditi na međurednom razmaku 70 cm i 40 cm do 50 cm između biljaka u redu.

"Radi postizanja visokih prinosa, biljke se u hladnim redovima moraju orezati na osam do 10 cm visine. Na taj način se ubrzava stvaranje većeg broja bočnih grana i veća produkcija lista", savjetuje Gavrilovićeva.

Vegetativno razmnožavanje žalfije

Kako biste od jedne biljke stvorili nove, potrebno je da odvojite reznice. Odsecite vrh izdanka žalfije dužine 10-15 cm. Koristite oštar nož ili škare, koje ste dezinficirali alkoholom. Poskidajte sve listiće, osim posljednja dva ili tri lisna para na vrhu. To će omogućiti da se korijen kasnije mnogo brže i bolje razvije. Reznice zabodite na dubinu od oko 2 cm, u plitku posudu. Poprskajte ih vodom, a zemlju održavajte vlažnom. Rasad presadite kada se ožili.


Povezana biljna vrsta

Kadulja

Kadulja

Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, ali najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane i za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Žalfija Razmožavanje žalfije Generativno razmnožavanje Vegetativno razmnožavanje Olivera Gavrilović


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.