Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje irisa
  • 09.09.2018. 08:00

Razmnožavanje irisa u jesen - za više cvjetova u proljeće

Jednostavnog uzgoja, presađivanje i dijeljenje podanaka jest jedan od zahtjeva mjera njege irisa. Kako bi bila što bolja i ljepša cvatnja, ali i razvoj, dijeljenje podanaka (rizoma) treba biti svakih 3 do 4 godine.

Foto: Pixabay/Fotomanie
  • 435
  • 24
  • 0

Iris ili perunika (Iris spp.), elegantan je dodatak cvjetnim gredicama. Očaravajuća višegodišnja trajnica ukrašava vrtove već tisućama godina. Njezin proljetni cvat pojavljuje se u velikom broju boja i nijansi.

Jednostavnog uzgoja, presađivanje i dijeljenje podanaka jest jedan od zahtjeva mjera njege irisa. Kako bi bila što bolja i ljepša cvatnja, ali i razvoj, dijeljenje podanaka (rizoma) treba biti svakih 3 do 4 godine.

Znakovi koji upućuju da treba dijeliti podanke irisa

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na potrebu dijeljenja. Jedan od njih je onaj najočitiji, smanjena cvatnja. Manji broj cvjetova uzrokovan je zbog većeg stvaranja podanaka uslijed nedostatka prostora. Drugi znak očituje se kroz pojavu podanaka koji se nalaze djelomično na površini tla. Kod većeg broja podanaka, doći će do njhovog međusobnog istiskivanja na površinu. U ovom slučaju, podanci će se formirati u klupčastu tvorevinu, čime se otežava stvaranje listova.

Divan ukras svakog vrta, ali i interijera (Foto: Pixabay/zoosnow)

Idealno razdoblje za presađivanje irisa je u ljeto i jesen, nakon što završi cvatnja. Time će biljci biti osigurano dovoljno vremena za oporavak prije ulaska u fazu mirovanja.

Kako bi se podijelili podanci irisa, lopatom se klupka podanaka podižu iz tla. Ako je moguće, podignite cijelovitu masu, u suprutnom, pažljivo prelomite na nekoliko dijelova. Idući je korak dijeljenje podanaka. Svaki podanak irisa treba biti podijeljen na komade duge oko 7 do 10 cm i imati par listova. Ako se na podanku nalazi korijenje, nije ih potrebno uklanjati.

Podanke treba pregledati zbog mogućeg napada štetnika ili bolesti. Također, podanci trebaju biti tvrdi. Ako su mekani, treba ih ukloniti.

Saditi na mjesto s dovoljno svjetlosti 

Nakon što su podanci podijeljeni, slijedi njihovo presađivanje. Listove, koji se nalaze na podanku, treba prikratiti na duljinu od oko 15 do 20 cm. Na ovaj način će se biljci omogućiti obnavljanje korijena, jer će se hranjive tvari usmjeriti prema korijenu, a ne prema listovima. Podanci irisa sade se na mjesto koje ima dovoljno svjetlosti, a tlo je dobro drenirano. Podanci se sade na dubinu od 10 cm uz dodatak komposta. Ako planirate sadnju više podanaka, njihov razmak mora biti barem 45 cm. Podanke treba prekriti tlom i zaliti.

Očaravajuća višegodišnja trajnica ukrašava vrtove već tisućama godina.

Podanci irisa skladište se u suhim i hladnim prostorijama. Podanak može preživjeti nekoliko mjeseci, ako je dobro očuvan.  

Ako nemate dovoljno prostora u vrtu za novu sadnju irisa, poklonite ih svojim prijateljima, susjedima ili zaljubljenicima u ovo divno cvijeće.


Tagovi

Iris Jednostavan uzgoj Razmnožavanje


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.