• Radovi u cvjetnjaku
  • 04.08.2019. 17:00

Radovi u bašti tokom augusta

Sada je idealno vreme da prihranite bilje, uklonite pokoricu i obavite slične poslove. U augustu bi sa sezonskog cvijeća trebalo redovno uklanjati uvele cvjetove, kako biste podstakli biljke da ponovo cvjetaju.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 333
  • 24
  • 0

August je po nekima najljepši mjesec tokom ljeta, jer stara izreka "Od Svetog Ilije, sunce sve milije", ukazuje na to da iako je sunčano vrijeme, više sunce ne prži kao u julu. Zato bi trebalo da iskoristite ovaj mjesec i da uživate još malo u vašoj bašti. Sada je idealno vrijeme da je opljevite, prihranite bilje, uklonite pokoricu i obavite slične poslove.

Takođe, kada primjetite da je saksijska biljka uvenula, prebacite je u hladovinu i počnite da je zalivate tokom večernjih sati. 

Vrijeme za orezivanje grmova i puzavica

Kako bi vaše biljke više cvjetale, u ovom mjesecu potrebno je da redovno uklanjate precvjetale cvjetove. Tokom ovog mjeseca trebalo bi da orežete puzavice i grmove i to čim prestanu da cvjetaju. Naime, obavezno blago orežite grmove, posebno one koji cvjetaju ljeti, (plava kiša, lavanda). Takođe, orežite i puzavice. Osim orezivanja, puzavice bi trebalo da privezujete, a suvišne grane da sklonite. I naravno ne zaboravite da orežete gliciniju ukoliko je imate. 

Ovo je idealan mjesec da skratite izbojke do pupoljka na deset centimetara udaljenog od glavne grane. Ovakvom rezidbom osigurat ćete da vaše cvijeće i bilje bujnije procveta narednog proljeća. 

Nastavite s orezivanjem ruža, a prihranite travnjak 

Ruže bi u augustu trebali nastaviti orezivati da bi kod njih podstakli ponovno cvjetanje. Potrebno je da ih redovno i puno zalivate, posebno ako je u augustu toplo i sušno vrijeme. Ruže tretirajte protiv biljnih uaši i najčešćih oboljenja.

Prirodnim metodama protiv biljnih uši

U augustu bi sa sezonskog cvijeća trebali redovno uklanjati uvele cvjetove, kako biste podstakli biljke da ponovo cvjetaju. Ne zaboravite da svakodnevno zalivate cvijeće, kako ono ne bi uvelo. Zalivanjem štitite biljke od visokih dnevnih temperatura.

Ukoliko imate travnjak u vašem dvorištu, a želite da je zelen i tokom sušnog perioda, trebalo bi redovno da ga zalivate, jer je to veoma bitno za travu tokom ovog mjeseca. 

Košenje bi trebali prorijediti, a noževe na kosačici podesiti na viši nivo. Preporuka je da krajem ovog mjeseca prihranite travnjak i to mineralnim đubrivom poput uree, kako biste podstakli rast i bokorenja trave u period koji dolazi. Nakon što ste prihranili travnjak, obavezno ga zalivajte kako bi se đubrivo rastvorilo. Ovo je pravo vrijeme za sjetvu novog travnjaka, posebno ako želite da formirate novi travnjak. Ako ovo uradite u augustu on će imati dovoljno vremena da se pripremi za niske temperature. Raspitajte se koja je najbolja travna mješavina za područje gdje živite, a prije sjetve dobro pripremite teren.

Razdijelite bradate perunike, a august je i idealan za razmnožavanje trajnica

Ovo je mjesec kada bi trebalo redovno da zalivate trajnice, kao i da uklonite uvele cvjetove. Preporuka je i da izvadite i razdjelite bradate perunike, ukoliko primjetite da se one suše, samo pripazite da vam se ne osuše i trajnice koje cvjetaju tokom jeseni. 

Takođe, trebalo bi da otkinete vrhove grana kod krizantema i zvjezdana kako biste podstakli žbunast rast. Ako imate visoke trajnice, obavezno ih poduprite uz oslonce, kako bi ih zaštitili od vjetra. Ovog mjeseca možete da razmnožavate trajnice i to uz pomoć vršnih reznica.

August idealan za sakupljanje sjemena cvijeća 

Ako želite da i sljedeće godine imate lijepu bašticu, a nećete da trošite novac, preporuka je da sakupite sjeme: noćurka, nevena, noćne frajle ili kalifornijskog maka. Najjednostavnije prikupljanje sjemena je da odsječete glavice cvijeća sa sjemenom, a nakon toga da ih stavite u papirnu kesu na suvo mjesto, samo vodite računa da se sjeme ne presuši. Ne zaboravite da napišete na svaku vrećicu ime cvijeća. Kada ste to uradili, poslije nekoliko dana otvorite kesice, odvojite sjeme od cvjetne glavice, pa sjeme vratite u vrećicu i čuvajte ga na suvom i prohladnom mjestu.

Tokom ovog mjeseca možete da sakupite začinsko bilje i da ga stavite u teglice ili da posadite u saksije, pa da vam je tokom cijele zima na dohvat ruke. Takođe osušeno bilje i cvijeće može da vam posluži kao ukras u stanu tokom zime.


Tagovi

Radovi u bašti August Orezivanje grmova Orezivanje puzavica Orezivanje ruža Sezonsko cvijeće Travnjak Košenje


Autorica

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi