Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 27.05.2018. 18:00

Pustinjska ruža - najljepši puzavac

Intenzivna boja cvjetova u kombinaciji s dugom cvatnjom kroz godinu i zelena boja listova, pustinjsku ružu čini omiljenom ukrasnom vrstom u mnogim vrtovima.

Foto: Pixabay/Hans
  • 8.415
  • 362
  • 0

Pustinjska ruža (Delosperma cooperi), autohtona je biljka južne Afrike, prekrasnih intenzivno rozih cvjetova koji izgledom podsjećaju na ivančice. Cvjetovi su posebno očaravajući, jer se čini kao da se presijavaju i svjetlucaju. Intenzivna boja cvjetova u kombinaciji s dugom cvatnjom kroz godinu i zelena boja listova, pustinjsku ružu čini omiljenom ukrasnom vrstom u mnogim vrtovima.

Pustinjska ruža je višegodišnji sukulent puzajućeg rasta, glatkih i mesnatih listova. Visine između 7 i 15 cm, njezina širina rasprostiranja može biti oko 60 cm, ali i više. Cvate od ranog proljeća do jeseni, a cvjetovi rastu u tolikoj količini da prekriju sve lišće. Cvjetovi su najčešće roze boje, ali mogu biti i ljubičasti, žuti, crveni ili bijeli. Tijekom noći, oni su zatvoreni. Njezini cvjetovi privlačni su mnogim vrstama leptira.

Pogoduje joj vrlo sunčan položaj

Za rast joj pogoduje vrlo sunčan položaj sa suhim te dobro ocjeditim tlom. Tlo mora biti dobro drenirano, u suprotnom, njezin će rast biti otežan i usporen. Može podnijeti siromašna i pjeskovita tla, te blažu sjenu. Tijekom sezone cvjetanja, zalijevanje treba biti rijetko. Pustinjska ruža voli mnogo topline, a tolerira slano tlo i sušu. Iako može prezimiti na otvorenom, u područjima s oštrijom klimom i puno vlage, preporučuje se rast na zaklonjenoj lokaciji ili prekrivanje tijekom zime. Kako bi lakše prezimila, u jesen treba smanjiti zalijevanje. Obzirom da je sukulent, pustinjsku ružu se može malo pognojiti, no nije nužno potrebno.

Jednostavna je za uzgoj i ne zahtjeva posebnu brigu. Odličan je izbor za osunčane i suhe dijelove vrta. Izvrsno se uklapa za označavanje granice u vrtu, kao i za kamenjare i kosine.

Pripazite na širenje

Razmnožava se dijeljenjem, reznicama ili sjemenom. Ako se razmnožava dijeljenjem, to je najbolje izvesti u proljeće. Reznice se mogu uzimati u proljeće ili ljeto. Kod sjetve sjemena, sjemenke ne treba prekrivati tlom, iz razloga što trebaju svjetlost kako bi proklijale.

Iako može rasti u posudama za cvijeće, njezin će izražaj biti značajniji ako raste slobodno u vrtu. Brzog je rasta, te se treba pripaziti na njezino širenje kako ne bi zauzela previše prostora drugim biljkama u vrtu.


Tagovi

Pustinjska ruža Sunčan položaj Kamenjari Puzavac Kosine


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.