• Lukovice i gomolji
  • 08.02.2020. 07:30

Proljetna sadnja lukovica i gomolja - na šta obratiti pažnju

Lukovičasto i gomoljasto cvijeće čest je ukras u vrtu, a dolazi vrijeme njegove sadnje. Pročitajte na šta treba obratiti pažnju i kako se sade pojedine vrste.

Foto: Depositphotos/OlgaPonomarenko
  • 707
  • 93
  • 0

Cvijeće koje raste iz lukovica i gomolja čest je ukras vrta, a neko od njih cvjeta i zimi u unutrašnjosti domova. Dijele se na ljetno - jesenje (sade se u proljeće, a cvjetaju ljeti i u jesen te se kupuju od februara do maja) i proljetne (sade se u jesen, cvjetaju u proljeće, a kupuju od avgusta do decembra).

Nakon prestanka cvjetanja, listove lukovica je potrebno pustiti da u potpunosti uvenu. Nakon toga treba izvaditi i prosušiti lukovice, spremiti ih u papirnate vrećice te držati na suhom i hladnom mjestu kako bi bile spremne za sadnju u proljeće.  

Prilikom sadnje lukovica treba paziti na dubinu i kvalitet tla u koje ih sadimo. Gomoljasto i lukovičasto cvijeće ne podnosi stajsko đubrivo i nepropusno tlo. Takvo tlo treba popraviti dodavanjem humusno - tresetnog supstrata koji rahli tlo, a ujedno je i šubrivo.

Kako se sade lukovice?

Lukovice treba saditi prema veličini, a pravilo je da je dubina sadnje 2 do 3 puta veća od njihove veličine. Prema tome, manje lukovice se sade na dubinu od 5 do 10 cm, a veće na dubinu od 10 do 20 cm. Proljetne lukovice nisu otporne na niske temperature pa ih je najbolje saditi početkom maja nakon što prođe opasnost od mrazeva. Sade se u fazi mirovanja: proljetne lukovice u jesen do kraja decembra, ako zemlja nije smrznuta i ljetno - jesenje koje se sade u proljeće.  

Gomolji i lukovice imaju najljepše cvatove!

Najčešće se sade u grupama jer tako njihova boja i oblik najbolje dolaze do izražaja. Treba paziti da se ne sade pregusto, kako ne bi međusobno oduzimale hranjive tvari i vlagu. Razmak sadnje je kod manjih lukovica od 5 do 7,5 cm, a kod većih i do 15 cm. Dno lukovica i gomolja treba ležati na rahlom tlu, a između njih ne treba biti zraka. Tako će se oni dobro ukorijeniti, neće doći do nakupljanja vode, a time ni truljenja.

Koje biljne vrste odabrati?

Za oblino cvjetanje dalija (georgina) potrebno je sunčano mjesto i plodno propusno tlo. Kada kopate jamu, odmah stavite i oslonac na kojega ćete ih kasnije privezati. Dalija zahtijeva redovno zalijevanje i prihranjivanje svake tri sedmice. Ocvale cvjetove redovno uklanjajte. Dalija se uzgaja i iz sjemena, a izvađene gomolje nakon cvjetanja treba staviti u pijesak ili treset. Cvjetanje možete ubrzati tako da ih sadite u lonce, a treba ih ostaviti u zatvorenom prostoru do druge polovine maja i tada ih presaditi na otvoreno.

Kana naraste do 80 cm visine, a ponekad i više, cvjeta od juna i sve do kasne jeseni dok se ne pojave prvi mrazevi. Odgovara joj sunčan položaj. Ima velike dekorativne listove, a cvjeta žutom, narančastom i u nijansama crvene boje. Sredinom oktobra potrebno ju je prikratiti. Izvađene gomolje spremiti na mjesto na kojem temperatura na pada ispod 0°C.

Radovi u maju: Kako da vaša bašta zasja gladiolama i dalijama

Gladiole se sade na sunčana mjesta koja su zaštićena od vjetra. Dubina sadnje je od 10 do 13cm, a razmak sadnje od 10 do 15 cm. Najbolje ih je saditi u grupe od 5 do 7 biljaka iste boje, a kako bi neprestano cvjetale tijekom cijelog ljeta sade se od sredine aprila do sredine juna u razmacima od 14 dana, budući da cvjetanje jednog cvjetnog klasa ne traje duže od dvije sedmice. Sade se u grupama dovoljno blizu jedna drugoj kako bi se međusobno podupirale i nije im potreban dodatan potporanj. Osim kao vrtno cvijeće, idealne su i kao rezano cvijeće za bukete i vaze.

Frezija ima jak miris, a uzgaja se najčešće kao cvijeće za rez, njezini se gomolji sade krajem aprila kako bi cvjetala od avgusta do oktobra. Mjesto na kojem se uzgajaju treba biti polusjenovito i zaštićeno od vjetra, a tlo plodno i propusno. Sade se na dubinu od 5 do 8 cm, a razmak između gomolja je 10 cm. Iz svakog posađenog gomolja izrast će 4 do 6 cvjetnih stapki s 10 do 15 mirisnih cvjetova. Ako ih ne režemo, potjerat će nove cvjetne stapke, nakon što se prve osuše. Zahtijevaju redovno zalijevanje i to u jutarnjim satima.

Ljiljan: egzotičan, mirisan, unosan - kako ga uzgajati

Za uzgoj ljiljana potrebno je osunčano mjesto jer će se u suprotnom stabljike iskriviti u potrazi za suncem. Za razliku od cvijeta, stabljika podnosi sjenu pa ih treba saditi u travnjak ili niske pokrivače tla. Lukovice nemaju zaštitni omotač pa se radi toga lako osuše. Vršak lukovice treba pokriti slojem zemlje debljine oko 10ak cm, a potrebno ih je zalijevati redovno. Ljiljani ne podnose presađivanje i najbolje uspijevaju na mjestu na kojem su prvi puta posađeni.

Anemona ili šumarica je biljka koja može uljepšati svaki prostor. Prije proljetne sadnje gomolje se preporučuje namočiti u hladnoj vodi, 24 sata prije jer će se tako lakše i brže primiti. Što se tiče jesenje sadnje, gomolje je zimi obavezno pokriti i dodatno zaštiti od niskih temperatura, mrazeva i padavina. Idealno mjesto za sadnju je lagani hlad jer biljka ima osjetljive cvjetove zbog kojih ne smije biti na direktnom suncu. Zalijevanje je potrebno jednom sedmično, a ljeti i do dva puta sedmično. Ova biljka je poznata po izrazito sporom rastu pa je prilikom njenog uzgoja potrebno strpljenje.


Tagovi

Lukovice Gomolji Proljetna sadnja Cvijeće


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.