Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj trajnica
  • 30.06.2019. 07:30
  • Beč, Austrija

Prirodni klima uređaj - trajnice snižavaju temperaturu u vrtovima i parkovima?

U budućnosti u Beču žele saditi više trajnica jer upravo te biljke, zajedno s drugim vrstama otpornim na vrućinu i suše, pomažu u snižavanju temperature gradskih površina i tako djeluju kao prirodni klima uređaj grada.

Foto: Pixabay/njypcom
  • 401
  • 33
  • 0

Nakon što je prošle sedmice postavljena hiljadita javna česma sa pitkom vodom za građane i posjetitelje, ove sedmice su iz Grada Beča najavili nove mjere u borbi protiv klimatskih promjena. Visoke temperature, tropske noći i toplinski otoci predstavljaju veliki problem bečkim vrtlarima koji već godinama surađuju s inostranim kolegama kako bi pronašli rješenja za utjecaj klimatskih promjena na biljke u gradskim vrtovima i parkovima. 

U Beču postavili 1.000. javnu česmu s pitkom vodom!

Iz suradnje je proizašla ideja sadnje kombinacija višegodišnjih biljaka ili trajnica na gradska područja. Trajnice su zeljaste biljke s prekrasnim cvijećem koje nakon sadnje više nije potrebno ponovno presađivati. Ova vrsta biljaka zbog strukture lista gubi vrlo malo vode te dobro podnosi sušu i vrućinu što znači da za njeno održavanja nisu potrebne velike količine vode. Uz to trajnice brzo rastu te sukladno godišnjem dobu mijenjaju svoju boju čime unose kontrast u dominantno zelenilo ostalih biljaka. Kako cvjetovi trajnica variraju po boji, obliku, veličini i formi, moguće ih je kombinirati na razne načine, navodi eurocommpr.at

Bečki gradski vrtovi zaduženi su za preko tri hiljade cvjetnih gredica diljem grada. U budućnosti žele saditi više trajnica jer upravo te biljke, zajedno s drugim vrstama otpornim na vrućinu i suše, pomažu u snižavanju temperature gradskih površina i tako djeluju kao prirodni klima uređaj grada.


Tagovi

Uzgoj trajnica Prirodni klima uređaj Cvjetne gredice Uređenje parkova Klimatske promjene Otporno na sušu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.