• Božićne jelke
  • 27.12.2017. 18:15

Prirodne jelke zahtijevaju njegu tijekom i poslije praznika

Ako vaš dom krasi prirodna jelka, neophodno je da doznate i nekoliko osnovnih pravila o ovoj zimskoj ljepotici.

Foto: Bigstockphoto/Yastremska
  • 199
  • 10
  • 0

U posljednjih nekoliko desetljeća sve je više ljudi koji vode računa o zaštiti prirode i biodiverziteta. To je vjerojatno i glavni razlog što je broj okićenih umjetnih jelki gotovo svake godine znatno veći od broja prirodnih. Ipak, često se u kućanstvima u kojima se jednom okiti prirodno drvce o umjetnom više nikada ne razmišlja.

Prirodna jelka u dom unosi svježinu, ljepotu i miris prirode, što nijedna plastična ne može imati. Uz to, nekada se vjerovalo da se zelene jeline grančice unose u kuću kako bi nas podsjećale na ljepotu svježih biljaka i na to da će dugu hladnu zimu uskoro zamijeniti proljeće. Ljubitelji prirode i mirisa borovine sigurno su se ovog Božića i Nove godine odlučili za stabla jelki s korijenom.

U gotovo svim rasadnicima postojala je ponuda četinarskih sadnica koje su namjenski proizvedene u svrhu božićnih jelki. Najčešće vrste koje smo kupili zbog lijepog, dekorativnog izgleda jesu: obična jela, obična smrča, srebrna smrča.

Važno je orošavanje iglica, kako ne bi opadale (_Alicja_ / Pixabay)

Pravilna njega neophodna nakon blagdana

Za jele s korijenom potrebna je posebna njega. Posebno se mora voditi računa o njezi jelke u kućnim uvjetima. Takvim sadnicama duži životni vijek omogućavaju busenovi. Zato bi njih trebalo redovno zalijevati. Grane jelke, suprotno tome, nije preporučljivo zalijevati.

"Poanta je da se busen održi kompaktnim, kao i da se održi vlaga određenog busena, jer osnova svake sadnje je da zrak ne prodre pod korijen i sasuši biljku. Neophodno je i orošavanje biljke, kako iglice ne bi opadale. Baš kako je neophodna adaptacija prije nego što se biljka unese u toplo, kada se iznosi, također je neophodna adaptacija zbog topline prostora. Na kraju je potrebno posaditi i dobro zaliti biljku", savjetuje Mića Babić.

Foto: Bigstockphoto/Yastremska


Tagovi

Božićne jelke Kako zalijevati božićnu jelku Prirodna jelka


Autorica

Mirjana Stepic

Mirjana Stepic

Mirjana je diplomirani novinar, dijete sa sela i entuzijast u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi