Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternanthera
  • 31.05.2018. 12:00

Posadite crveni tepih u svom dvorištu!

Biljke koje ne daju raskošne cvjetove rjeđe biramo za sadnju u dvorištima. Neopravdano zapostavljenje, te biljke još nazivamo strukturnim. Međutim, uz dobru plansku sadnju one mogu pružiti neopisivo zadovljstvo, a jedna od njih je alternantera. Zovu je još šarenica i cejlonski list, a nas podsjeća na crveni tepih. Iskoristite je za mozaik ili geometrijske oblike u dvorištu.

Foto: Magdalena Nenković
  • 1.267
  • 65
  • 0

Tajna ove jednogodišnje cvjetne vrste je u šarenim ili jednobojnim listovima, čija je struktura takva da daje punu i meku podlogu. Zbog toga se sa njom rijetko sade neke druge vrste. Spektar boja i oblika lišća daje mnoštvo međusobnih kombinacija, te su same po sebi vrlo dekorativne. Sreća po njih, što se sve češće prihvaćaju novine i što se sve više cijene kreativne mogućnosti takvih vrsta.

Cvjetovi ove biljke bez posebnog značaja

One mogu biti osnovni dekorativni element svake bašče. U rodu alternantera ima oko 30 vrsta. Porijeklom su iz Brazila i sa Cejlona, a u svojoj postojbini rastu u razgranatim, niskim ili polugrmolikim oblicima. Rod je dobio naziv od latinske reči alterno, što znači promjenjiv i anthera u prijevodu prašnička kesica jer cvjetovi mogubiti sa ili bez njih. Cvjetovi se pojavljuju u zbijenim cvastima. Veoma su sitni i nemaju neki poseban značaj, pa ih treba orezivati. Tajna ove biljke je u listovima koji su jajasto ovalni ili izduženo jajasti.

Birajte boju svog tepiha

Boje listova su: crvena, bordo, žuta, narandžasta, zelena i ljubičasta. Ako se sadi jedna boja u leji ili formaciji pa se tako dobija "tepih" boje za koju ste se opredijelili. Visina biljke je 10-20 centimetara. Razmnožava se reznicama, koje se uzimaju sa matičnih biljaka. Sadnja u dvorištu počinje u maju, a važno napomenuti da ta biljka voli svjetla mjesta i umjereno zalivanje. Poželjna je redovna prihrana lako rastvorljivim đubrivima. Na svakih 15 dana ovo se ukrasno bilje može orezivati. 

Kod nas najzastupljenija Alternanthera bettzikiana

Kod nas je najčešće zastupljena Alternanthera bettzikiana čije boje variraju od žuto-crveno-zelenih listova, zatim bordo-crvenih, kao i žuto-tamnozelenih. Vrsta Alternanthera ficoidea ima jajaste listove sa talasastim rubom, boje žute, crvene i narandžaste u kombinaciji sa svjetlozelenom bojom lista.

Koristite je za mozaike i geometrijske oblike

Ova biljka je jednogodišnja, ali njezine se reznice mogu sačuvati u plastenicima za sadnju u narednoj sezoni. Biljku odlikuje gust raspored grančicakompaktan rast. Ona dobro podnosi uzgajanje na otvorenom, a rezidba za nju nije traumatična. Svrstava se među riijetke vrste koje su idealne za pravljenje mozaika ili geometrijskih oblika u dvorištu, ali i za kaskadne oblike. U evropskim gradovima je često koriste za pravljenje monograma na travnjacima ili drugih znakova, poput grbova ili natpisa. Tako je, na primjer, u Nišu na javnoj površini baš od nje napravljen Hristov monogram, od 10.000 sadnica, povodom obilježavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta. Taj monogram je za dvije sedmice od sadnje dobio svoj pravi oblik.


Tagovi

Ukrasno bilje Alternantera Alternanthera bettzikiana Alternanthera ficoidea Crveni tepih Cejlonski list Šarenica


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!