AgroKlub.ba

\

Ukrasno i ljekovito bilje

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ukrasno i ljekovito bilje » Otkupna cijena smilja 3 KM za kilogram?

Otkupna cijena smilja 3 KM za kilogram?

Jesenja berba smilja

Otkupna cijena smilja 3 KM za kilogram?

Datum: 13.09.2016. 18:00

Kategorija:

Ukrasno i ljekovito bilje

U tijeku su pripreme za jesenju berbu smilja, a s njima i bojazan kolika će biti otkupna cijena.

Jesenja berba smilja počet će za 30 dana, no već sada započinju pripreme na terenu. S obzirom da se i ove godine očekuju veliki prinosi smilja, proizvođači strahuju od ponovnog zagušenja po pitanju otkupa zbog čega većina plantažera već sad pokušava dogovoriti cijenu i otkup, piše vecernji.

Prema informacijama koje su dobili, lani je otkupna cijena ulja bila oko 1.800 eura, no zbog hipreprodukcije gotovo je sigurno kako će ove jeseni cijena biti znatno niža. Naime, već sada se otkupljuje po cijeni od 1.200 eura.

Plantažeri ipak, navode, ne bi trebali strahovati za otkupne cijene smilja koje ne bi trebale biti niže od 3 KM za kilogram. Podsjećamo, izvoz eteričnih ulja iz Hercegovine povećan je u razdoblju od 1. do 31. jula za 2,5 miliona KM u odnosu na prošlu godinu! Naime, izvezeno je eteričnog ulja u vrijednosti od 3,99 miliona maraka.

Krajem oktobra, pak, očekuju se manje gužve negoli je to bilo u julu kad su destilerije bile pretrpane količinama smilja. Dobra je i vijest da bi sljedećeg ljeta trebale biti manje gužve u destilerijama. U planu je, podsjećamo, gradnja novih kapaciteta.

Foto: Sanja Čović

Broj pregleda članka: 191; Uspješnost članka: 13.55

Tagovi: Otkup, Smilje, Jesenja berba

Ključne riječi članka: otkupna, cijena, smilja, 3, km, za, kilogram, smilja, cijena


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!