Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • hercegovačko smilje
  • 17.05.2017. 12:00

Otkupna cijena smilja 2,5 KM, možda i niža?

Sve ovisi o kretanjima cijena eteričnih ulja, a to onda izravno utječe na cijenu smilja na ovim prostorima.

  • 769
  • 43
  • 0

Certifikat o organskoj proizvodnji jedan od glavnih uvjeta za siguran plasman eteričnog ulja na međunarodno tržište. Tako bi hercegovačko ulje od smilja uskoro trebalo dobiti certifikat o organskoj proizvodnji. To je dio zahtjeva koje traži inozemno tržište na kojem je hercegovačko ulje već odavno pronašlo svoje mjesto. Proizvođači smilja koji žele dobiti ovaj certifikat, trebaju se prijaviti organskoj kontroli.

Lakši izvoz

S tim će certifikatom svoje ulje moći lakše izvoziti na zahtjevna tržišta EU, a i šire. To je jedan od zaključaka sa sastanka na kojem se razgovaralo o organskoj proizvodnji i certificiranju eteričnog ulja, ali i otkupnim cijenama smilja, piše vecernji.
"Preko organske kontrole iz BiH izveze se preko 5 milijuna eura. Dakle, certificirana organska proizvodnja definitivno ima svoje mjesto na inozemnom tržištu", istaknula je Mersida Musabegović, ravnateljica organske kontrole "OK" BiH.

Ogromne plantaže

Uzgajivače smilja najviše zanima otkupna cijena smilja koja će za ovu godinu iznositi oko 2,5 KM, a što je svakako manje od onoga što su bile želje i planovi na samom početku. Sve je više onih koji napuštaju redovitu proizvodnju voća i povrća te se okreću podizanju plantaža smilja, sve popularnijeg na području Hercegovine.

Nedovoljno istraženo tržište

"Cijena od 2,5 KM je u ovom trenutku i realna sukladno svim kretanjima na tržištu eteričnih ulja koje za naše prilike još uvijek nije dovoljno istraženo. Sve ovisi o kretanjima cijena eteričnih ulja, a to onda izravno utiče na cijenu smilja. Ljudi ulažu ogromna sredstva, a i prerađivački su kapaciteti ogromni. No, domaće institucije vlasti još uvijek ne prate dovoljno ove poslove", poručuje Enver Zele, uzgajivač i prerađivač smilja iz Stoca te izražava strah da cijena smilja uskoro može biti i manja od aktualnih 2,5 KM.

Do berbe smilja ostalo je oko mjesec dana, a još se ne zna kako će se odvijati stvari s plasmanom eteričnog ulja na strano tržište.

Foto:Facebook/Smilje


Tagovi

Enver Zele Mersida Musabegović Otkupna cijena smilja Hercegovačko smilje Eterično ulje od smilja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]