• Diverzifikacija poljoprivrede
  • 28.09.2015. 16:30

Ostvario san na 607 hektara cvjetnih konfeta!

Kada se počeo baviti uzgojem cvijeća za proizvodnju konfeta, mislili su da je lud. Danas je njegovo ime u Guinnessovoj knjizi rekorda.

  • 224
  • 20
  • 0

Inspiracija dolazi sa različitih mjesta. Za farmera Charlesa Hudsona koji dolazi iz Worcestershire-a, to je bila hrpa cvijeća na stolu usred njegove dnevne sobe. Samoprozvani romantik često ih je birao za svoju suprugu. Jednog jutra se vratio kući nakon posjeta seoskom crkvenom dvorištu u kojem je bilo održano vjenčanje.

Kako tamo nisu dopušteni konfeti, oko dvorišta i na cesti poslije svega ostala je velika hrpa smeća od konfeta koje su posipali po mladencima. Boljelo je za oči, priča Charles za Farmers Weekly. Charlesa je, nakon što je stigao kući, općinila vaza s cvijećem na njegovu stolu, jer bila je istih, pa još i ljepših, življih boja kao i konfete koje su ležale zgažene na mokroj cesti. Sinula mu je ideja.

Kada bi napravio konfete od cvijeća, crkva bi ih mogla dopustiti na svim vjenčanjima i nakon njih ne bi bilo smeća jer bi ovo bile prve biorazgradive konfete, bez papira i folije. I nakon 20 godina, on i dalje vidi kao trenutak kao onaj koji mu je promijenio život.

Posao cvjeta

Danas njegova tvrtka zarađuje 250,000 funti godišnje, a ove je godine uzgojio čak 10 hektara cvijeća za domaće englesko tržište. Njegovi proizvodi uljepšavali su i neka poznata vjenčanja, uključujući i ono Michael Douglasa i Catherine Zeta Jones, ali i Princa Charlesa i Camille Parker Bowles. Začudio se kada je vidio svoje konfete na naslovnici Daily Telegraph-a jer kupac je odlučio ostao anoniman, a baš su njegovi ukrasi bili zvijezda kraljevskog vjenčanja.

Njegov cvjetni miks sadrži većinom kokotić (Delphinium) koji se pokazao najboljim jer je trodimenzionalnog oblika i predivne ljubičaste boje, dok se još mogu naći i latice ruža, divljeg cvijeća, lavande i hortenzije. Cvijeće se bere zadnjeg tjedna u lipnju i prva dva, tri tjedna u srpnju, prije samog sušenja na suncu i zraku. Kada polja procvjetaju, otvara ih za javnost, a dolaze mu i posjetitelji iz Kine.

Velika postignuća

Charles je sa svojim timom čak dospio i u Guinnessovu knjigu rekorda. Njihov sag od kokotića na gotovo jednom hektaru službeno je proglašen najvećim floralnim sagom ikad uzgojenim. Charles vodi posao u suradnji sa kooperantima koji na njegovoj zemlji od 607 hektara uzgajaju cvijeće. Bili su dovoljno oprezni pa nisu žurili sa ekspanzijom, dok je Charles sve svoje ideje isprobavao na manjim površinama. Inicijalno su rasli za hektar, zatim nešto manje, a ove godine najviše. Latice dostavljaju čak i na Novi Zeland, a Charles kaže kako mu nije strana ni noćna smjena koju je često znao provesti pakirajući konfete od cvijeća.

Susreo se i sa skepticizmom, koji je uspješno ignorirao. Nitko još nije vidio baš takvu diverzifikaciju poljoprivrede. Kako se i prije bavio poljoprivredom, uvidio je kako je ovaj posao baš taj koji je cijelo vrijeme priželjkivao. Nepotreban teret u tonama koji je trebalo skladištiti, brinuti se za bolesti. Sve je to za njega prošlost jer svoj proizvod prodaje direktno nakon berbe i sušenja. Samo je trebalo postaviti cijenu.

Izazovi putem

Charles je prvi koji priznaje kako je put bio dosta trnovit. Nema toliko stručnjaka i savjetnika za uzgoj i skladištenje kokotića kao za druge kulture. Cvijeće u uzgoju također nosi veliki rizik. Jedne godine potrošili su sedam tisuća funti na branje, a samo nekoliko dana poslije, vrijeme se promijenilo i botritis je zarazio gotovo cijeli urod. Naučili su bolnu lekciju, priča za Farmers Weekly. Sada u slučaju loše žetve, imaju u rezervi još dvaput toliko cvijeća.

Prilikom uzgoja cvijeća, ima puno ručnog rada. Berači trebaju biti pripravni i čim dođu pravi vremenski uvjeti, krenuti na posao. Preciznost tu ima ključnu ulogu. Najbolji aspekt posla je kaže, zapošljavanje. Kako je odrastao na mliječnoj farmi, gledao je kako se broj radnika smanjuje jer se posao mehanizirao i to mu je žao. Sada ima oko 50-ak radnika. Svjedočio je rastu uloge interneta u prodaji i komercijalizaciji proizvoda, a on mu igra i do 90% u prodaji. Željan za inovacijama i zaljubljenik u prirodu, od ovog poljoprivrednika još možemo svašta očekivati, jer kako kaže dok sjedi za svojim stolom u dnevnoj sobi i gleda u cvjetnu vazu, ulje cvijeća se u srednjem vijeku koristilo za liječenje ušiju, a tu vidi velik potencijal.


Tagovi

Charles Hudson Biorazgradive konfete Vjenčanje Cvjetni miks Guinnessov rekord Ulje cvijeća Florijalni sag


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."