Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvetak čajevi
  • 26.10.2017. 09:00

Omladinci se vraćaju prirodi - ljekovitim biljem

Cvetak tim na više od jednog dunuma zemlje uzgajaju mentu, matičnjak, neven, pelin i aroniju. Ali tu ne namjeravaju stati.

Foto: Adi Pašalić/Arhiva tima Cvetak
  • 870
  • 179
  • 0

Od ideje do pokretanja biznisa, otprilike tako je mladi Cvetak tim prije 6 mjeseci započeo sa uzgojem, sakupljanjem, prirodnim sušenjem i pakovanjem raznovrsnih domaćih čajeva. Irma i Berina Zerdo te Edin Islamović iz Visokog prepoznali su svu moć i blagodat prirode koju možete osjetiti u toploj šoljici čaja. Sve je počelo implementacijom projekta Instituta za razvoj mladih Kult u ime USAID-a i podrške Općine Visoko gdje je Cvetak ideja dobila podršku. Uz veoma brzu organizaciju, vlastiti uzgoj i sakupljanje bilja, Cvetak danas nudi široku paletu raznovrsnih domaćih čajeva.

Povratak prirodi

Za sebe kažu da su omladinci koji žele zajedno sa Vama da naprave prvi korak povratku prirodi, „...jer mi smo je prepoznali, osluškujemo je, učimo od nje, te svakim danom je primjenjujemo u našim čajevima“.

Na više od jednog dunuma zemlje uzgajaju mentu, matičnjak, neven, pelin i aroniju. Ali tu ne namjeravaju stati. Irma je konstantno učesnik mnogobrojnih edukacija na temu uzgoja i sakupljanja ljekovitog bilja. Također poseban doprinos daju i samom specifičnom pakovanju što pridaje isto koliko i kvalitetu i asortimanu proizvoda koji je u ponudi.

Nedostatak bilja u uzgoju nadoknađuju sakupljanjem, pa se u Cvetak ponudi može naći još i osušena kopriva, zova, sljez, bosiljak, kamilica, maslačak, macina trava, dupčan, imela, hren, uva, lipa, kunica, kleka, kadulja, crni sljez, breza i bokvica. Sušenje bilja rade upotpunosti na prirodan način, tako da listovi i dijelovi biljke zadržavaju specifičan miris, boju i sva ljekovita svojstva. Pored sušenog bilja u ponudi su i eterična ulja, prerađevine i specifični sokovi poput soka od koprive.

Skupljanje bilja na Jahorini

"Imamo namjeru, da poput prirode, olakšamo i pomognemo kod raznih poteškoča u zdravlju. Zato pažljivo uzgajamo, sakupljamo, sušimo i pakujemo naše proizvode da budu što bolji jer želimo da kroz svaki gutljaj našeg čaja osjetite snagu i moć prirode", kaže ovaj mladi tim entuzijasta.

Ono što još krasi cjelokupni projekat jeste i uključivanje osoba sa poteškoćama kroz socijalno poduzetništvo koji daju nesebičnu pomoć Cvetak timu.

Planovi, nove ideje

Trenutno Cvetak čajevi i ostali proizvodi mogu se naći na kućnom pragu, i sajmovima na kojima su Edin, Berina i Irma redovni učesnici.

Bilje suše potpuno prirodno, na zraku, u sjeni

"Trenutno radimo na promociji, o nekoj zaradi još uvijek ne razmišljamo, bitno je da se za nas pročuje, a mi ćemo kvalitetom opravdati ukazano povjerenje kupaca", kaže Edin, te dodaje da imaju u planu u budućnosti osigurati kroz ovaj projekat zaposlenje mladim ljudima širenjem proizvodnje i ponude.

Trenutno marljivo rade i na adaptaciji prodajnog prostora koji se nalazi u samoj jezgri grada, što će uveliko olakšati put do kupaca kojih u šali kažu ima od 7 pa sve do 77 godina. Put od hiljadu milja počinje prvim korakom, Irma, Berina i Edin su taj korak već napravili i sigurno koračaju ka daljnjem uspjehu. Za kraj iz Cvetka poručuju

"Bajke leže u nama poput sjemenki; potreban je sami dašak vjetra, zraka sunca ili kap gorčine pa da se rastvore u cvijet".

Foto: Adi Pašalić/Arhiva tima Cvetak


Fotoprilog


Tagovi

Cvetak Čaj Priroda Projekat Bilje Uzgoj Ljekovito bilje Sakupljanje Sušenje Eterično ulje Sajam


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.