Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokretanje posla
  • 02.07.2016. 08:00

Od ljubavi za biljkama do prve biljoteke u BiH

Vlasnica biljoteke Aida Delić Šarić cijeli je život posvećena njezi biljaka i biljnim preparatima no tek nakon nekoliko godina bezuspješne potrage za poslom odlučila je da u ovoj oblasti pokrene vlastiti posao.

Foto: Pharmacy
  • 2.825
  • 137
  • 0

Početkom juna u Vogošći je otvorena prva biljoteka na području BiH. Biljoteka i trgovina zdrave hrane Pharmacy & Bio spaja tri koncepta: zdravu hranu, biljne preparate i dodatke ishrani i kozmetiku na biljnoj bazi.

U ponudi biljoteke su proizvodi najpoznatijih domaćih i stranih proizvođača: čajne mješavine, ljekovito bilje, dodaci prehrani (vitamini, minerali, superhrana), biljna ulja, prirodna kozmetika, kreme, balzami, gelovi, masti, prirodni sokovi, biljni sirupi, tinkture. Pored toga, u biljoteci nude i savjete za zaštitu zdravlja i ljepote, piše Biznis info. Vlasnica biljoteke Aida Delić Šarić cijeli je život posvećena njezi biljaka i biljnim preparatima no tek nakon nekoliko godina bezuspješne potrage za poslom odlučila je da u ovoj oblasti pokrene vlastiti posao.

Aida je nastavila ulagati u obrazovanje

Aida je diplomirala 2009. godine na Poljoprivrednom fakultetu a nakon toga i magistrirala na smjeru fitomedicina, smjer zaštita biljaka. Iako je u svojoj biljoteci dobila i priliku da promoviše zdrav način života koji i sama vodi, ekonomski razlozi ipak su bili primarni za donošenje odluke o otvaranju biljoteke.

"Nakon završetka studija, provela sam neko vrijeme volontirajući a prošla sam i pripravnički staž. Tražila sam posao ali bezuspješno. Bez obzira na to što smo kolege i ja smjer fitomedicine upisali iz velike ljubavi prema prirodi, ispostavilo se da to nije bila najbolja odluka u poslovnom smislu. Niko od nas nije uspio zaposliti se u toj struci a mislim da je jedan od razloga za to i činjenica da fitomedicina još uvijek nije dovoljno prepoznata i cijenjena u BiH", kaže Aida.

Kako bi uvećala svoje šanse za pronalazak posla, Aida je nastavila ulagati u obrazovanje, pohađala je kurseve stranih jezika a položila je i grupu pedagoških predmeta, nakon čega je stekla kvalifikacije da pronađe posao u sektoru obrazovanja. Međutim, ni to nije bilo dovoljno.

Aida je u konceptu biljoteke spojila sve što je privlači i čime se želi baviti: ponudu kakvu nude i biljne apoteke, zdrave prehrambene proizvode, organske proizvode i farmaciju.

Potrebna jednostavnija procedura za pokretanje posla

No i Aida, poput većine naših sagovornika koji se bave poduzetništvom, kaže kako bi ova oblast trebala biti uređenija i ponuditi jednostavnije procedure za one koji se odluče investirati u pokretanje vlastitog posla. Ilustrovala je to i jednim primjerom:

"Nakon što dobijete rješenje o registraciji, postoji još niz stvari koje morate uraditi prije nego što zvanično počnete sa radom, što može uzeti i do mjesec dana. Sa druge strane, država od vas traži da datum registracije i datum početka rada budu isti. Na taj način vi počinjete plaćanje svih finansijskih obaveza od datuma registracije, odnosno mjesec dana prije nego što ste počeli sa radom i uopšte bili u prilici ostvariti eventualni promet", kaže Aida.

No, Aidu to nije obeshrabrilo. Biljoteka je od 01. juna otvorena, a tržište će dati glavnu riječ. No, da je sve dobro isplanirala govore već sad prve reakcije kupaca. Aida kaže kako su njeni sugrađani oduševljeni što sada u svojoj blizini na jednom mjestu imaju priliku birati između velikog broja zdravih proizvoda.

Autor: Bojana Šutvić/Biznis info, Foto: Pharmacy & Bio


Tagovi

Biljoteka Trgovina zdrave hrane

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer