Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj zumbula
  • 28.08.2017. 19:00

Novogodišnji zumbul sadite polovinom septembra

Da bi zumbul procvjetao, on mora proći kroz nekoliko faza na različitom temperaturnom režimu.

Foto: Pixabay/RitaE
  • 2.073
  • 158
  • 0

Zumbul Hyacinthus orientalis je lukovičasta cvjetnica koja pripada porodici ljiljana i vodi porijeklo iz Male Azije i Mediterana. U Evropi se udomaćio u 16. vijeku. Cvijet zumbula se odlikuje raznim bojama i ugodnim mirisom. Zumbul cvjeta veoma rano u proljeće, a cvjetna stabljika naraste 20 do 30cm.

Razlikujemo dva varijeteta zumbula:

  • Rimski zumbul
  • Holandski zumbul.

Rimski zumbul se odlikuje rijetkim cvjetovima, jakim mirisom, cvjetovi su bijele, roze i plavo-ljubičaste boje. Holandski zumbul ima zbijene, pune cvjetove i slabiji miris. Stvoreni su zumbuli sa raznim bojama cvjeta: bijeli, bež, rozi, crveni, ljubičasti, žuti, tamnoljubičasti, crni.

Sadnja zubula na otvorenom

Zumbul možemo razmnožavati sjemenom ili sadnjom lukovicama. Sadnja lukovicama se obavlja u jesen, krajem septembra i početkom oktobra, a može da se obavlja sve dok ne počne mržnjenje zemlje. Ukoliko kupujete lukovice, obratite pažnju da su lukovice na dodir tvrde, bez mehaničkih oštećenja, a ne smiju biti suve i bez korjenčića. Dobra lukovica ima promjer 5cm (oko 80g).

Korijen zumbula je veoma osjetljiv i treba paziti da se ne oštete korjenčići lukovice prilikom sadnje. Korijen se sporo obnavlja, sporo raste i može doći do propadanja biljke.

Sadi se na osunčana mjesta, zaštićena od jakih vjetrova, sa dobrom drenažom na razmak 15 do 20cm. Dubina sadnje 15cm, a ukoliko su temperature niske, sadnja se obavlja na veću dubinu kako bi spriječili izmrzavanje. Ph reakcija zemljišta ne treba biti ispod 6.5. Poželjno je da su podzemne vode na dubini ispod 60cm. Posađene lukovice se ne smiju dodirivati zbog opasnosti od prenošenja truleži. Zumbulu da bi procvjetao potreban je period mirovanja nakon sadnje. U tom periodu lukovica razvija korijen i priprema se za cvjetanje.

Sadnja zumbula u zatvorenom

Ukoliko želite da vam zumbul cvjeta za Novu godinu posadite ga sredinom septembra.

Lukovice zumbula možete posaditi u saksije ili druge posude. Što su posude manje, lakše dolazi do izmrzavanja tokom zime i potrebno ih je unijeti u prostor gdje neće doći do izmrzavanja. Na dno saksije dodati drenažni sloj. U zemlju dodati malo pijeska koji ne dozvoljava trulenje lukovice.

Ukoliko u jednu saksiju sadimo više lukovica, one mogu biti veoma blizu, ali se ne smiju dodirivati. Prekriti lukovice zemljom i zaliti. Zemlja u saksiji treba biti umjereno vlažna. Ukoliko želimo da nam zumbuli cvjetaju tokom zime, treba ih držati u prostoriji koja je tamna i prohladna, ali ne smije doći do izmrzavanja.

Da bi zumbul procvjetao on mora proći kroz nekoliko faza na različitom temperaturnom režimu. Temperatura nakon sadnje ne treba da prelazi 5ºC. Do nicanja zumbula dolazi nakon 2 do 2,5 mjeseca. Nakon nicanja zumbul treba čuvati na svijetlom mjestu pri temperaturi između 10 i 12ºC. Temperatura ne treba da prelazi 15ºC. Kada se pojave pupoljci cvijeta, saksiju sa zumbulom staviti na stalno mjesto koje je dobro osvjetljeno i da temperatura nije veća od 20ºC. Povremeno saksiju okretati kako bi se cvijet ravnomijerno razvijao i cvjetao.

Tokom rasta i cvjetanja zumbul traži redovno zalijevanje, ali mu smeta kada je zalijevanje preobilno. Da bi produžili cvjetanje zumbula ne držati saksiju sa zumbulom u zagrijanoj prostoriji.

Kako čuvati lukovice zumbula

Lukovice zumbula se vade iz zemlje kada prođe cvjetanje i uvene lišće. Lišće se nakon cvetanja ne uklanja, jer ono hrani lukovicu. Izvađene lukovice kada se malo prosuše mogu se zamotati u papir i ostaviti u gajbicama u podrumu na hladno ili se čiste lukovice ostave u pijesku.

Bolesti zumbula

Prije sadnje lukovice dezinfikovati. Lukovice ne treba držati dugo u mraku, jer će po dolasku na svjetlost brzo potjerati lišće i slabo cvjetati. Isto tako, lukovice ne držati na toplom i svijetlom mijestu, jer će slabo cvjetati. Neadekvatno navodnjavanje dovešće do žućenja listova, kašnjenja u rastu i cvjetanju. Pretjerano navodnjavanje će dovesti do trulenja lukovice.

Foto: Pixabay/RitaE


Povezana biljna vrsta

Zumbul

Zumbul

Engleski naziv: Hyacinth | Latinski naziv: Hyacinthus orientalis

Zumbul pripada porodici Liliaceae. Podzemni je organ zumbula višegodišnja lukovica koja u vrtovima može trajati i do dvadeset godina. Visine su oko 30 cm. Listovi su mu dugački i... Više [+]

Tagovi

Sadnja zumbula Zumbul Lukovice zumbula Uzgajanje zumbula


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁