• Baštenske klupe
  • 25.11.2018. 18:00

Noviteti: Dizajn 21. stoljeća za baštenske klupe

Kakvu baštensku klupu biste mogli osmisliti za sljedeće ljeto? Sve je stvar mašte, ali nije loše vidjeti šta su drugi uradili po tom pitanju. Predložene ideje mogu se modificirati prema vašim željama i potrebama.

Foto: Magdalena Nenković
  • 331
  • 19
  • 0

Baštenska klupa u dvorištima je važan detalj. I nije, i ne treba da bude samo dekorativan, već i funkcionalan. Kako će izgledati klupa u vašem dvorištu zavisi od stila koji ste započeli u uređenju, ali i od vaših želja i mogućnosti. Postoje skuplji načini osmišljavanja i izrade klupa, ali ima onih koji ne zahtijevaju preveliki trošak u kućnom budžetu.

U svijetu pejzažne arhitekture početak 21. stoljeća obilježilo je ozelenjavanje bukvalno svega. Krenulo je od zidova i krovova, kako bi se smanjilo zagađenje, koliko je to moguće, pa i do ostalih površina. Dvadeset godina od početka novog milenijuma popularne su zelene klupe. U pitanju je u stvari oblikovana zemlje u dvorištu, koja je prekrivena travom.

Pripremaju se za letnje vrućine - u Beču ozelenjuju 50 fasada

Kako ozeleniti travnatu klupu

Travnata klupa karakteristična je za urbana područja, gdje se svaki slobodan metar koristi za ozelenjavanje, ali podjednako uspješno se može praviti i u ruralnim područjima. Potrebno je odgovarajuću zemlju dobro oblikovati, tako da može da posluži za sjedenje. Ozelenjavanje se može obaviti ili klasičnim sijanjem trave ili "presvlačenjem" tepih travom. Kod zasijane trave treba voditi računa oko košenja. Naime, ako je napravite u pravim linijama bit će vam lakše da trimerom redovno kosite travu. Nešto lakša varijanta je tepih travnjak, koji takođe morate održavati, a dobijate i odmah formiranu zelenu površinu.

Zelena klupa je relativno jeftino rješenje. Ako vam se čini da može biti neudobna, osmislite oblik koji vam odgovara za sjedenje ili ležanje. Mana joj je što poslije kiše morate čekati da se prirodno osuši. Podrazumijeva se da plastična pokrivka koja liči na travu ne dolazi u obzir.

I stepenice i klupe u isto vrijeme

Ova varijanta baštenske klupe moguća je i najlakša ako već imate dvorište iz nekoliko nivoa, gdje ste kosi teren presjekli stepenicama. Na svakom nivou možete da napravite po jednu klupu, tako što umjesto behaton ploča ili betona jedan dio rezervišete za najobičnije drvene profile koji će poslužiti za sjedišni dio. Lakša je varijanta da pri pravljenju stepeništa planirate i ovakve klupe, nego da naknadno razbijate. Takođe ne iziskuje mnogo novca, a jednim potezom dobijate i stepenište i klupu, samo od različitih materijala. Pravilo je da klupe u svakom sljedećem nivou budu "pomjerene" lijevo ili desno u odnosu na prethodni stepenik. Klupe su u nivou stepeništa i ne iziskuju dodatni prostor u dvorištu.

Klupe
 Jednim potezom dobijate i stepenište i klupu

Klupe 2 u 1

Za klupe koje su spojene sa stolom treba više novca i umješnosti, ukoliko ih sami pravite. Ali ovo rješenje je praktično iz mnogo razloga. Konstrukcijom koja spaja klupu i stol i ujedno ima i nastrešnicu, rješavaju se dva problema istovremeno. Prave se u kombinaciji metalne konstrukcije i drveta. Prednost je što možete da je pomjerate gdje vam odgovara u toku dana ili godine, a zimi da je sklonite u garažu kako je snijegovi i mrazevi ne bi oštetili.

Nešto ekstravagantija rješenja su poželjna

Svi volimo klasična rješenja. Ona su provjerena i sigurna, pa ćemo svi u dvorište staviti tipske klupe, jer istina, one se i uklapaju u skoro svaki dizajn zelenih površina. Ali, ako ste raspoloženi, ove zime možete osmisliti nešto ekstravagantnije klupe. U svijetu ih prave od različitih materijala, drveta ili betona u skoro svim oblicima. Mogu da podsjećaju na lazy bagove ili taburee. Jednostavni oblici takođe mogu biti ekstravagantni, ako su materijali luksuzni, poput granita ili mramora. Sve je stvar mašte i vaše želje da eksperimentirate sa dizajnom.


Tagovi

Ozelenjavanje Travnate površine Zelena klupa Dizajn Pejzažna arhitektura Baštenske klupe


Autorica

Magdalena Nenković

Magdalena Nenković

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi